Vydatné sněžení v noci na dnešek, středu 15. prosince, ochromilo život na hřebeni Krušných hor na Chomutovsku.

Uzavřená je i dálnice D8 u německých hranic. Podle odhadu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zde napadlo asi 30 centimetrů sněhu.

Dálnice D8 je neprůjezdná mezi 82. a 90. kilometrem včetně tunelů Libouchec a Panenská. Němci uzavřeli navazující dálnici A17, kvůli hustému sněžení a silnému větru je v Sasku dálnice zavátá. Podle Ředitelství silnic a dálnic zatím není jasné, kdy bude zavřený úsek dálnice opět projet.

Nejvíc silnic je kvůli sněhu uzavřeno na Chomutovsku. V okolí Vejprt jsou neprůjezdné prakticky všechny silnice. Na jedné z nich spadl strom na auto, ale naštěstí se nikomu nic nestalo, řekl ČTK vejprtský místostarosta Vlastimír Volín. Jen v okolí obce eviduje policie sedm míst, kde není možné projet. "Je tu strašná 'čina' už od večera, jezdit sem je teď naprostý nesmysl. Mohlo napadnout k půl metru sněhu," řekl ČTK Volín. Situaci navíc komplikuje silný vítr, v němž se začaly lámat stromy.

Zavřený je i hlavní tah z Chomutova směrem na Horu sv. Šebestiána, který zablokovalo několik kamionů. Na Mostecku řidiči neprojedou z Litvínova do Klínů, na Děčínsko silničáři vyslali frézu a pluh k protažení desetikilometrového úseku silnice na vjezdu do Verneřic.

Sněhové jazyky komplikují dopravu i v nižších polohách. Kolony kamionů se tvoří na Ústecku mezi obcemi Přestanov a Chlumec, neprůjezdná je také silnice z Petrovic na Adolfov. Problémy má i ústecká městská hromadná doprava, autobusy kvůli nesjízdným silnicím nezajíždějí do některých příměstských částí. "Linka číslo 19 nejezdí do Ryjic, linka 12 do Roudníků, linka 6 nezajíždí do Chvalova, končí ve Stebně. Linka 4 nemůže projet až do Dubic," sdělil mluvčí ústeckého dopravního podniku Milan Knotek.

"V celém kraji napadlo přes noc od 10 do 30 centimetrů sněhu," řekl ČTK v 7:20 Daniel Tudor z ústecké pobočky ČHMÚ. Neoficiální údaje od amatérských měřících stanic hovoří i o více než 40 centimetrech a na zafoukaných silnicích leží ještě víc. Například na výjezdu z Horního Jiřetína směrem na Novou Ves v Horách leží podle silničářů až sedmdesáticentimetrové závěje.

Na Lounsku se žádné drama nekoná, sněžení se regionu vyhlo. Přímo v Lounech je většina silnic i chodníků suchá, místy jsou však uježděné ledové plotny. Maximálně opatrní by tak měli být především chodci.

(jtb, van, mol, zpp)