Čtyři původní sochy ze zámecké kaple Nového Hradu v Jimlíně na Lounsku se vrátily zpět. Sochy sv. Josefa a sv. Rocha dokonce zdobily původní Varrensbachův oltář ze sedmnáctého století. Další dvě nalezené a vrácené sochy, sv. Florián a Jan Nepomucký, byly rozmístěny v interiéru kaple. Od roku 1971 byly všechny sochy nezvěstné.

„Až nám zaslzely oči, když jsme je při západu slunce dávali do kaple," neskrývá nadšení nad návratem soch správce zámku Vít Pávek.

Složité pátrání

První indicií k objevu byl detailnější popis výzdoby novohradské kaple Emanuela Pocheho v jeho Uměleckých památkách Čech a donesená fotografie ze šedesátých let, která se k rukám správy zámku dostala o loňském Velikonočním pondělí. „Fotografii po svých rodičích zdědil dr. Novák, muž, který stál za záchranou zámku v devadesátých letech. Poté jsme pokračovali v pátrání na státních zámcích, jež kdysi soustřeďovaly mobiliář ze zrušených památek, ale i v depozitářích církevních," přiblížil průběh pátrání V. Pávek.

Nakonec se podařilo sochy vypátrat a během února se téměř po padesáti letech vrátily domů, na Nový Hrad, pro který byly před více než tři sta lety vytvořeny. Nalezené sochy jsou v dobrém stavu, ale potřebují zrestaurovat.

K tomu Nový Hrad potřebuje samozřejmě kromě odborníků, dostatek finančních prostředků „Rádi bychom sochy v nejbližší době nechali zrestaurovat odborníky a poté by mohly zdobit interiér staré hradní kaple a časem snad i velkou kapli sv. Josefa," dodal správce zámku. Sochy sv. Rocha a sv. Šebestiána, tzv. moroví světci, byly přímo součástí původního oltáře v zámecké kapli. Bohužel celý oltář ale kompletní není. Zámek má k dispozici jen některé prvky, které správce zámku dohledal díky historické fotografii.

Některé věci jsou zcela zničené

„Jenže oltářní obrazy jsou zcela zničené a některé zdobné prvky jsou stále nezvěstné, například andělé s erby majitelů či vázy a tvář anděla z vrcholu oltáře," vysvětluje správce zámku.

Sochy byly zachráněny zřejmě na konci šedesátých let 20. století lounským děkanstvím. „Fotografie z roku 1971 dokládá již oltář bez soch, ale bohužel i s protrženými oltářními obrazy. Devastace zámku byla tehdy velmi rozsáhlá a nenechavci ničili varhany, okenní vitráže, ale i obrazy," uvedl V. Pávek.

Hledá se socha lva

Správa zámku je nesmírně vděčná, že cenné vybavení zámku odvezli Schwarzenbergové v 19. století na postoloprtský zámek a ve 20. letech po pozemkových reformách do Českého Krumlova. „Tím bylo vybavení zachráněno a my jej nyní můžeme objevovat. Jako případ objevu mohu uvést obrazy koní hraběte Varrensbacha před dvěma lety v Třeboni a v loňském roce právě v českokrumlovském zámku," dodal správce zámku.

Pátrání po dalších sochách i částech oltáře na zámku v Jimlíně neustává. „Stále hledáme části oltáře i například kamennou sochu lva, která byla do roku 1966 uprostřed prvního nádvoří zámku, poblíž kašny. Existuje i listinný pramen o zapůjčení sochy panu architektu Cubrovi, ale tím stopy prozatím končí," upozorňuje V. Pávek.

Podle jeho slov je možné, že sochu předal nějakému odborníkovi za účelem zrestaurování, neboť právě roku 1966 vedl architekt Cubra tým restaurátorů při tvorbě expozice v Jiřském klášteře na Pražském hradě. Letos je tomu ale již padesát let a tehdejší odborníci již nežijí. „Věřím ale, že ji v písek nikdo neproměnil a štěstí při nás bude stát tak, jako v případě soch světců," řekl správce Nového Hradu.

Lucie Steklá