Po dlouhých pěti staletích, kdy se stará solná stezka nepoužívala, vyrazila karavana se vzácným zbožím z německého Halle do Prahy. Na své pouti se v závěru června zastaví obchodníci také v Dolním Poohří. Příležitost prohlédnout si povozy a vidět zpracování soli budou mít návštěvníci také v Lounech.

Po staré solné stezce se vzácný bílý náklad vozil už od středověku. Vedla přes Lipsko, Krušné hory, Louny a Slaný do Prahy. V rámci česko-německého projektu „Stará solná stezka / Alte Salzstraße" se nyní podařilo po 500 letech znovu vypravit náklad se solí. Na své dvoutýdenní pouti dorazila ve čtvrtek 25. června karavana na české území do Lesné v Krušných horách.

V pátek 26. června se koňské povozy zastavily na náměstí v Jirkově. Jedinečnou příležitost vidět naložený vůz, formany i solnaře měli návštěvníci Oslavy řeky Ohře v Kadani v sobotu.

Další zastávka solných povozů je naplánována na poslední červnový den v Lounech. Už od 10 hodin bude zítra, v úterý 30. června, na Mírovém náměstí probíhat zábavný program s Josefem Náhlovským, skupinou Kozí bobky a také chemickou laboratoří pod širým nebem, který dětem zpestří konec školního roku. Historický povoz se solí z Halle dorazí kolem 13. hodiny, v prodeji bude pravá „lounská sůl".

Přes Slaný pak karavana přijede do pražského Týnského dvora Ungeltu, místě, kde se historicky dodávky, obchod i výběr cel ze soli odehrávaly. V sobotu 4. července tam bude probíhat symbolický obchod se solí i ukázky jejího zpracování.

Kateřina Táborská