Zástava dechu, záchrana utonulého, uštknutí hadem, vyražený dech, krvácení z temene hlavy, otevřená zranění hrudi, zlomenina pánve a stehenní kosti, otrava alkoholem. S různými závažnými úrazy se potýkaly hlídky mladých zdravotníků při soutěži, která se uskutečnila ve středu 9. května odpoledne, tradičně v areálu lounského výstaviště. Konalo se tam okresní kolo soutěže hlídek mladých zdravotníků.

Do letošního ročníku se přihlásilo více družstev než vloni, celkem 17. Své znalosti z první pomoci si ověřilo na 85 dětí ze základních škol z celého okresu. Ačkoliv se soutěž konala v Lounech, žádná „domácí" škola opět neměla zastoupení.

Školáci na realisticky přichystaných stanovištích ošetřovali zraněné figuranty s různými zraněními, od lehkých až po život ohrožující. Na jejich počínání dohlížel rozhodčí, který soutěžícím udělil nejenom body, ale vysvětlil jim, kde udělali chybu a jak mají postupovat správně.

Soutěž pořádá Český červený kříž. Nejlepší tým z každé kategorie postoupí do krajského kola, které se bude konat 25. května v Jablonci nad Nisou.