Nový král všech sportovců z okresu Louny za rok 2008 už je znám. Jedno zlato a jeden bronz z mistrovství republiky a hlavně bronzová medaile z mistrovství světa vynesly na vrchol nohejbalistu Ondřeje Víta ze Žatce.

Další ročník tradiční oblíbené ankety Sportovec roku, kterou pořádá Deník ve spolupráci s ČSTV je u konce. Zatímco vloni triumfovali karatisté, za rok 2008 jsou vítězi nohejbalisté.

Zvítězil totiž nejen budoucí lékař Ondřej Vít, který už před lety anketu vyhrál mezi mládeží, ale také v kategorii kolektiv dospělých celý nohejbalový oddíl SNK Žatec. Zatímco Vít si to vysloužil mitrovským titulem a třetím místem v singlu na mistrovství světa, klubu se dařilo, kromě individuálních úspěchů, i v extralize, kterou se Žateckým podařilo udržet.

Že karatisté v roce 2008 také nezaháleli, ale vypovídá jejich opět výborné umístění. Tentokrát to sice není vítězství, v první pětici dospělých jsou ale hned tři.

Podívejte se na fotogalerii, medailony vítězů hlavních kategorií a videa ze slavnostního večera.

Mistr republiky a pátý z mistrovství světa Jan Tuček, loňský vítěz, je druhý, hned za ním je jeho oddílová kolegyně Petra Cífková. Navíc ještě pátý je další mistr republiky Aleš Brůna.

Pětici vyhlášených doplňuje na čtvrtém místě cyklokrosař Kamil Ausbuher, který na vyhlášení dorazil přímo z letošního mistrovství světa, které se jelo v neděli v Holandsku. A opět tam nezklamal a osmnáctým místem tak získal další úspěch, tentokrát už pro další ročník ankety.

V mládeži prvenství obhájila Záleská

Mládež má stejnou královnu jako vloni. Bronz z mistrovství Evropy juniorů ve dráhové disciplíně scratch, třetí ve stíhačce, pátá na evropské silnici v časovce a k tomu tři domácí juniorské tituly na silnici. Takový seznam úspěchů stačil na prvenství cyklistce Lucii Záleské z Blšan.

Ani druhá v pořadí, také vyznavačka jízdy kole, ale nezahálela. Martina Mikulášková totiž v roce 2008 kromě titulu mistra republiky v cyklokrosu v kategorii kadetek vyhrála úplně všechny závody Českého poháru.

Na bronzovém stupínku skončil mezi mládeží plavec David Urban. Trojnásobný mistr republiky, jež doplnil své úspěchy ještě čtyřmi bronzovými medailemi.

Výsledky ankety:

Dospělí jednotlivci:

1. Ondřej Vít, nohejbal
2. Jan Tuček, karate
3. Petra Cífková, karate
4. K. Ausbuher, cyklistika
5. Aleš Brůna, karate

Kolektiv dospělých:

1. Nohejbalový klub Žatec

Mládež jednotlivci:

1. Lucie Záleská, cyklistika
2. Martina Mikulášková, cyklistika
3. David Urban, plavání
4. Jiří Olenjuk, sil. trojboj
5. Klára Benešová, fitness
6. Vlad. Slanina, kanoistika
7. Tomáš Plevko, plavání
8. Kateřina Iblová, plavání
9. Filip Hrdlička, fitness
10. Tomáš Kříž, hokejbal

Kolektiv mládeže:

1. Šroubárna Žatec dorost, národní házená
2. Juniorský fitness Louny
3. Sever Žatec žáci, st. tenis

Trenér mládeže:

Josef Popelka, Šr. Žatec, národní házená

Veterán:

Miroslav Roháč, FK Louny, fotbal

Handicapovaný sportovec:

Miroslava Černá, lukostřelba

Zvláštní cena in memoriam:

Roman Daniš