Město Louny má konečně nové vedení, podařilo se to až na druhý pokus konaný v rozmezí deseti dnů. Zatímco na první ustavující schůzi zastupitelstva nenavrhly strany žádného kandidáta, tentokrát vybírali zastupitelé ze tří kandidátů.

Reportáž z volby
ČTĚTE ZDE


Starostou byl nakonec zvolen Jan Kerner (ODS), který tak povede město už třetí volební období. Místostarostou se stal Pavel Csonka (ČSSD). Zastupitelé zvolili také kompletní devítičlennou radu města.

Jan Kerner prošel jen nejtěsnější možnou většinou. Pro jeho zvolení zvedlo ruku 15 z 28 přítomných zastupitelů, jeden zastupitel na jednání chyběl. Ve volbě podpořili Jana Kernera kromě jeho mateřské ODS také zastupitelé sociální demokracie a Koalice pro Louny. Spolu s ODS mají v zastupitelstvu těsnou většinu patnácti mandátů. Tyto tři strany se na spolupráci dohodly předem.

Volbu provázely rozjitřené emoce. Jakmile byl starosta zvolen, z hloučku přihlížejících občanů byl slyšet nesouhlas. Nejvíce dal o sobě vědět stálý kritik radnice Petr Srkal, který sám kandidovat za sdružení Severočeši.cz, ale do zastupitelstva se nedostal. Vulgárně starostu urážel a tvrdil, že celá volba je zaplacená.

Volba se nelíbila ani ostatním zastupitelům. „Podzimní volby byly tentokrát protestní, voliči řekli, že nechtějí současného starostu Jana Kernera,“ uvedl zastupitel Stanislav Rybák z KSČM.

"Na strany si nehrajeme"

Nováček v zastupitelstvu, TOP 09 navrhla svého kandidáta Alexandru Sukovou, Unie pro sport a zdraví Radovana Šabatu. Proběhlo ale pouze jedno – první – hlasování, ve kterém hned získal křeslo starosty Jan Kerner. „Zapomeňme na osobní spory a pusťme se do práce. Nehrajme si na vládní a opoziční strany. Všech devětadvacet zastupitelů by mělo přicházet s nápady, jak město dál rozvíjet,“ uvedl starosta.

Na post místostarosty byl navržen jediný kandidát, a to Pavel Csonka z ČSSD (na snímku vlevo s dokumenty v ruce). ve funkci vystřídal Jana Čermáka rovněž z ČSSD, který ve volbách vůbec nekandidoval, a to kvůli sporům mezi kolegy v ČSSD. To se ostatně projevilo i na schůzi zastupitelstva. Ve chvíli, kdy se loučil starosta s Janem Čermákem a děkoval mu za čtyřletou spolupráci, zastupitelé mu tleskali a jedinou výjimku tvořilo jen pár jedinců právě z ČSSD.

Politikům se podařilo zvolit také kompletní radu města. Čtyři křesla obsadila ČSSD – Pavel Csonka, Jan Růžek, Otakar Kraus a Michael Straka, zatímco ODS pouze dvě – Jan Kerner a Bohumil Kurka. V radě města dál zasedne Michal Pehr z Koalice pro Louny, Radovan Šabata z Unie pro sport a zdraví, za TOP 09 Michal Kučera. Všichni zástupci ČSSD se do rady města dostali těsnou většinou patnácti hlasů.

Je zřejmé, že ODS sice vyhrála volby, ale při vyjednávání koalice musela hodně ustoupit. Oproti předchozímu volebnímu období přišla v radě města o tři křesla. Bude mít tak velmi těžké prosadit svůj program a vize. Strany, které koalici tvoří, se přitom snažily vyvrátit tvrzení, že jde o koalici. Dohodly se prý na spolupráci, avšak na vedení města by se podle nich měly podílet všechny strany.

Úplně mimo hru zůstali jen komunisté, kteří mají v zastupitelstvu šest křesel. Jejich dva kandidáti do rady města neprošli. Povedou pouze kontrolní výbor.

Na volbu starosty a jednání zastupitelstva se přišlo podívat opět několik desítek lidí, obyvatel Loun. Velký byl i zájem mezi čtenáři Žateckého a lounského deníku a návštěvníky jeho internetových stránek. Článek s živým přenosem aktuálních informací ze schůze, měnící se minutu po minutě, byl otevřen a průběžně sledován z různých počítačů v domácnostech či firmách téměř 4500krát.

Přímo starostovi Janu Kernerovi můžete položit své dotazy i vy,
připravujeme on-line rozhovor, který najdete
PŘÍMO ZDE

„Musíme se naučit lépe vysvětlit naše rozhodnutí lidem,“ říká starosta Kerner


Očanský demokrat Jan Kerner i přes lavinu kritiky povede i nadále město Louny. V nadcházejících čtyřech letech to nebude mít ve funkci vůbec lehké. Musí přesvědčit občany i kolegy v zastupitelstvu, že mu nešlo pouze o dobře zaplacené místo, ale o rozvoj města.

Co bude první, co jako staronový starosta uděláte v úřadě?

V pondělí přijdu prostě do práce, jako každé pondělí.

Vaše volba nebyla vůbec jednoduchá, prošel jste pouze o jediný hlas. Čekal jste až takový odpor proti své osobě?
Všech, kteří stáli při mě a podporovali mě si velmi vážím. Doufal jsem v pravostředovou koalici s Unií pro sport a zdraví, ale jejich přístup to znemožnil. Sociální demokracie se chopila vyjednávání korektně.
Nebylo to jednoduché, nicméně politik musí být zvyklý, že není populární u všech, avšak nečekal jsem, že protitlak bude tak silný. Bohužel jsme nedokázali lidem vysvětlit, jak město vůbec funguje. Po dvaceti letech demokracie lidé nerozumí, že radnice nerozhoduje o všem. Starosta nemá v pravomoci úplně vše.
Starostou se stal lídr strany, která ve volbách vyhrála a tak to má být.

Kam budou Louny pod vaším vedením směřovat v následujících čtyřech letech?
Hlavní je, aby se tu lidem dobře žilo. Nemám ambice, aby Louny byly slavné, ale aby byly příjemným místem pro život.

Co bude prioritou pro další volební období?

Prioritou je nemít jednu, dvě priority, ale všem potřebám, kterých jsou stovky a tisíce, se věnovat stejně. Mezi zásadní témata patří určitě zdravotnictví. Ztráta akutních lůžek byl pro občany šok. Obávám se, že nás čeká vystřízlivěné z toho, jaká je šance na obnovu něčeho, o co jsme přišli. Pak je to také komunikace s lidmi. Musíme se naučit lépe vysvětlit naše rozhodnutí a kroky občanům.

Bude těžké prosadit váš program, když v devítičlenné radě máte pouze dvě křesla?
To jsou obavy těch, kteří v radě nikdy neseděli. Rada v Lounech rozhoduje věcně a věřím, že tomu tak bude i nadále. O problému se diskutuje a je velmi málo hlasování, která by byla vedena po stranické linii. Naopak jsou hlasování, kdy celá rada má stejný postoj. Nebo jsou hlasování, kdy každý člen z jiné strany hlasuje jinak.

Rozdělení je ale překvapivé, ODS dvě křesla, ČSSD čtyři, po jednom Koalice pro Louny, TOP 09 a USZ.
Názorově nejblíž máme ke Koalici pro Louny. Vzdali jsme se jednoho křesla pro TOP 09. Bylo to naše rozhodnutí, do kterého nás nikdo netlačil.

V nejbližší době budete řešit přeměnu Suzdalského náměstí, která zahrnuje i výstavbu nového kruhového objezdu. Zní kritika, že akce je příliš drahá. Ani Koalice pro Louny není projektu příliš nakloněná…
Projekt chceme přehodnotit, budeme hledat cesty, jak snížit náklady. Mělo by proběhnout co nejširší výběrové řízení.
Pořád si myslím, že území před Žateckou bránou je hodné zřetele a musíme ho změnit. Když se nám to povede udělat levněji, tak to bude jedině dobře. Pokud se nám to nepovede zrealizovat, zůstane to jako úkol pro naše následovníky. Dřív nebo později se to bude muset řešit.

Děkuji za rozhovor.