Pevné zdraví, dobrou náladu a radost ze společných úspěchů při rozvoji domovského města popřáli svým spoluobčanům prostřednictvím našeho Deníku starostové Loun a Žatce, kteří odpověděli v tradiční novoroční anketě.

V Lounech bude příští rok nejdůležitější investiční akcí přestěhování a modernizace knihovny, v Žatci se mluví o koupališti a zejména nemocnici.

„Pro rok 2010 bych rád všem svým spoluobčanům popřál mnoho osobních úspěchů, pevné zdraví a dobrou náladu,“ uvedl pro Deník Jan Kerner (ODS), starosta Loun.

„V roce 2010 bude dokončena rekonstrukce knihovny na náměstí a knihovna začne fungovat v novém. Opravíme ve městě také hodně chodníků – celkem asi za 30 milionů korun. Nejdůležitější z nich budou asi na Tyršově náměstí. Určitě nějak dořešíme otázku posledních tři velkých objektů bývalých kasáren v Zahradním městě. První polovina roku rozhodne, zda je prodáme, nebo dojde k demolici. Připravujeme i stavbu nové lávky pro pěší a cyklisty přes obchvat v Mělecké ulici, v tomto roce vznikne projektová dokumentace,“ řekl Jan Kerner.

Podle něj je letos chystaných investičních akcí stavebního charakteru v Lounech tradičně kolem stovky, celkem přibližně za 70 milionů korun. „Koncem léta nás čeká schválení územního plánu města na roky 2010 – 2025, na kterém již dnes intenzivně pracujeme. Musíme také zajistit zdárný průběh parlamentních, ale i komunálních voleb; k tomu doufám, že zastupitelstvo města bude do poslední chvíle fungovat věcně a bez emocí,“ připomněl starosta Loun Jan Kerner.

Starosta Žatce zmínil napjatý rozpočet

Starosta Žatce Erich Knoblauch (zvolen za ODS, nyní bezpartijní) zmínil, že město bude muset pracovat s napjatým rozpočtem. „Musíme však dokázat, že se umíme popasovat i s omezeným rozpočtem a že umíme realizovat investiční akce, na které jsme získali či ještě získáme dotační prostředky. Za nejdůležitější letošní chystané akce považuji dokončení další z etap Chrámu chmele a piva, opravu městského koupaliště, rekonstrukci sportovního areálu Mládí, zateplení dvou škol a polikliniky, opravu a dostavbu Domova pro seniory. K nejdůležitějším úkolům bude bezpochyby patřit i řešení otázky nemocnice,“ uvedl Erich Knoblauch.

„Svým spoluobčanům bych do nového roku popřál hlavně to, aby v příštím roce dostali možnost vidět na vlastní oči všechno, co jsem tu vyjmenoval, a začali si toho všeho užívat k plné spokojenosti,“ dodal starosta Žatce.

Starosta Loun Jan Kerner strávil Silvestra a Nový rok s rodinou na horách, zatímco jeho kolega zůstal v Žatci, neboť i na Silvestra měl několik pracovních povinností, mj. „oddával“ účastníky zlaté svatby a pronášel půlnoční novoroční projev na náměstí.