Po půl roce bude radnice v Postoloprtech opět řešit vážné problémy kolem stomatologické péče ve městě.

Lékař, který v městečku ordinuje od září loňského roku, nyní požaduje po radnici půjčku 1,5 milionu korun.

Radnice s poskytnutím peněz zatím váhá, poslední slovo budou mít zastupitelé. Pokud by lékař půjčku nedostal, hrozí možnost, že z města odejde a lidé v Postoloprtech by byli opět bez zdravotní péče v tomto oboru a museli by dojíždět k zubařům do jiných měst. Tato situace trvala v Postoloprtech loni půl roku kvůli sporům mezi městem a předchozím zubařem.

„Já rozhodně budu lékaře v jeho žádosti podporovat. Radnice půjčku jednou přislíbila, tak by měla slib dodržet,“ uvedl zastupitel města Petr Říha.

Lékař: město neplní daný slib

Lékař tvrdí, že město peníze přislíbilo a nyní nedrží dohodu. „Váš zubař–stomatolog bude asi nucen zavřít ordinaci. Škoda, jsem tady rád, ale radnice města a její zastupitelé nedodržují domluvené dohody,“ oznámil svým pacientům MUDr. Ladislav Havlín a vyzval občany, aby ho přišli podpořit 17. února na schůzi zastupitelstva, kde se bude o dalším zajištění péče jednat.

Město tuto interpretaci odmítá. „Problém je účel, na který by město peníze poskytlo. Ano, skutečně jsme částku 1,5 milionu korun novému zubaři slíbili, ale na vybavení zubní ordinace. Lékař chce peníze na bydlení,“ tvrdí starosta Postoloprt Miroslav Hylák. „Pan doktor Havlín ordinuje v ordinaci MUDr. Řezáče a prostředky od města požaduje na bydlení,“ upřesnil starosta Postoloprt Miroslav Hylák.

Radnice: peníze nebyly určeny na bydlení

V době, kdy město bylo bez zubního lékaře, zveřejnilo nabídku, že kromě bezúročné půjčky na zařízení soukromé praxe, zajistí i byt 1. kategorie. „Lékaři jsme byt nabídli, ale nabízený byt odmítl,“ doplnil starosta.

Město ovšem nechce o zubaře opět přijít, a proto bude hledat řešení. „Problémem se budeme zabývat ve středu na schůzi rady města, kam je pozván i pan Havlín. Nicméně konečné slovo budou mít zastupitelé. Osobně nevidím problém mu půjčku poskytnout, avšak je potřeba si vyjasnit konkrétní podmínky a záruky,“ dodal Miroslav Hylák.