První pomyslná vlaštovka na nebi spolupráce mezi městem a supermarkety, které v něm působí, se objevila v Lounech. Jeden z řetězců, Penny Market, předal v pátek 7. prosince symbolický šek městské policii. Zní na deset tisíc korun.

„Louny se snaží být směrem k řetězcům, které tu mají prodejny, vstřícné. Nyní jsme je oslovili s žádostí o podporu. Bylo by dobré, aby si tyto velké obchody uvědomily, že jsou součástí života v Lounech. Jako první reagoval Penny Market," vysvětlil starosta Radovan Šabata. Za darované peníze plánuje městská policie zakoupit elektrický skútr. Má uspořit náklady za pohonné hmoty automobilu například při četných výjezdech právě do marketů.

Doslova každý den totiž musejí strážníci řešit, kromě jiného, také přistižené zlodějíčky.„Jsou dny, kdy k nám strážníci jedou i třikrát," potvrdila Kateřina Pacltová, oblastní vedoucí prodejen zmíněného řetězce. Se stejným problémem ale bojují i všichni ostatní. A řešení těchto případů samozřejmě stojí čas i peníze.

Zlodějíčků je hodně

„Tyto záležitosti musíme řešit podle nařízení zákona. Ovšem v takovém množství nás celkem zatěžují jak časově, tak i s ohledem na náklady pohonných hmot do služebního automobilu. Díky tomuto daru ušetříme, budeme moci jezdit dál a veseleji," zažertoval při poděkování Radek Baláš, ředitel lounských strážníků, který šek převzal. Nové vozítko má sloužit při drobných pochůzkách a umožní rychlý záchyt pachatelů, kupříkladu právě v případech krádeží v obchodech.

Prodejny řetězce Penny jsou ve městě dvě. Ta na západě Loun bude s přelomem roku uzavřena. Ovšem jen dočasně - kvůli celkové rekonstrukci. „Ve výsledku by měla vypadat jako ta v ulici J. Fouska u autobusového nádraží. Nepůjde tedy o zásadní rozšíření sortimentu či služeb, ale o přestavbu jak zvenčí, tak uvnitř," přiblížil Jan Ferenc, vedoucí prodeje pro oblast severních Čech. Práce by se měly uskutečnit v lednu. Pro zákazníky firma postaví na parkovišti u prodejny velký stan, ve kterém bude k dostání základní zboží, jako rohlíky, mléko a podobně. „V této formě počítáme se sortimentem asi osmi set položek," dodal J. Ferenc.