Problémy s vážným podstavem strážníků řeší aktuálně Městská policie Louny. Vhodných kandidátů je dlouhodobě málo, mnozí volí raději službu v Armádě ČR nebo u státní policie.

Situací se intenzivně zabývá vedení města a samozřejmě také městské policie.

V plném počtu by mělo být v Lounech v přímém výkonu služby strážníků 28, další tři lidé jsou pak ve vedení. „Kvůli novele zákona, která určuje, že strážník musí mít maturitu, jsme se na začátku letošního roku dostali na počet 24. Další nyní odcházejí, přetahuje je státní policie a armáda," vysvětluje Radovan Šabata, starosta Loun. „Nyní odešli dva lidé, tedy jsme na stavu 22, ke konci roku odejde další," upřesnil Radek Baláš, ředitel lounských strážníků, kolik lidí v současné době hlídá ulice Loun.

Na hranici možností

Co to znamená pro občany Loun a pořádek ve městě? „Slouží minimálně jeden člověk ve stálé službě a tři venku, což plníme," uklidňuje ředitel Baláš. „Jsme ale na hranici možností, musíme situaci stabilizovat," dodává.

Podle jeho slov je patrně jedinou možností přidat strážníkům peníze. „Takový bude můj návrh vedení města. Nemůžeme zvýšit plat jako takový, ten je dán tabulkami, ale šlo by to prostřednictvím příplatků. Všechny zaměstnanecké bonusy jako třeba stravenky nebo osobní účet zřízený městem už nabízíme. V nástupním platu ale nemůžeme armádě či státní policii konkurovat, to je nereálné," ví ředitel městské policie. Strážníci navíc nemají nárok na výsluhu a v podstatě ani možnost kariérního postupu.

Málo peněz

Nabírání nových posil je dlouhodobě problémem, a to zdaleka nejen v Lounech. Jedním z důvodů, o kterých se opakovaně hovoří, je nedostatečná fyzická kondice uchazečů. „Fyzické testy jsme před třemi měsíci trochu přizpůsobili," dodal šéf lounských strážníků Radek Baláš.

O personální situaci a hlavně jejím řešení má jednat městská rada na konci listopadu.