Strážníků v Postoloprtech je málo. Mají problém pokrýt některé služby. Zastupitelé budou ve středu 19. září jednat o přijetí dalšího kolegy. Celkem je v pětitisícovém městě strážníků šest, a to včetně sloužícího velitele Aleše Tallowitze. „Pokrytí služeb někdy není někdy jednoduché, zvlášť v době dovolených,“ říká jeho zástupce Karel Strnad.

Zastupitelé Postoloprt budou jednat o navýšení jejich počtu na osm – jeden je totiž ještě ve výcviku. Zastánci přijetí dalšího člověka to ale nebudou mít lehké. Problémem jsou pro některé představitele města peníze.

V sobotu přes den se o pořádek stará jen státní policie

Služby strážníků pokrývají o všední dny čas od 6.30 do 3 rána dalšího dne. V pátek a v sobotu kvůli větší pravděpodobnosti nutných zásahů dokonce do pěti do rána. V sobotu je však s denní službou, od 6.30 do 17 hodin, problém. „Na tu jednoduše nemáme lidi, takže není obsazená,“ sdělil Karel Strnad. V tu dobu, stejně jako například v čase mezi službami, zajišťují bezpečnost a pořádek v Postoloprtech pouze státní policisté.

Problém mají strážníci například v době dovolených a pokud někdo onemocní, znamená to pro kolegy jeden velký pracovní kolotoč. „V létě je to hodně napjaté, musíme se prostě nějak domluvit. A nějaké marodění? Když jde o nějakou chřipku nebo něco podobného, ani nechodíme k doktorovi,“ uvedl Karel Strnad. Jak dodává, často musí muži zákona do práce, i když berou nějaké léky, například právě na chřipku. „Samozřejmě ty léky nesmí mít vliv na naši pozornost ani nic jiného,“ uvedl Karel Strnad, zástupce velitele Městské policie v Postoloprtech.

Z dovolené zatím nikdo nemusel

Na postoloprtské strážnici ještě sice nenastala situace, že by museli někoho stahovat z dovolené, nicméně i taková situace může nastat. Podle Strnada se zatím dobrý pracovní kolektiv dokázal vždy domluvit a služby pokrýt. Za cenu přesčasů a tím kratší doby volna.

A kde že je problém v přijetí dalšího strážníka? Jako obvykle jsou to peníze. Některým zastupitelům se zdá další investice zbytečná. Pro letošní rok je rozpočet celé městské policie něco málo přes tři miliony korun. Další strážník by vyšel město ročně na 250 až 300 tisíc korun, jednorázový výcvik, ošacení a vyzbrojení na dalších padesát tisíc korun. „Město si nedovedeme bez strážníků představit,“ řekl místostarosta Vojtěch Bernard.

Jeho předchůdce a nynější zastupitel Jaromír Vápeník je téhož mínění. Stál při zrodu městské policie a patří k jejím obhájcům. Tentokrát pro ale ruku nezvedne. K práci strážníků má nyní vážné výhrady. „Jsem jednoznačně pro 24hodinovou službu a optimální počet strážníků bych viděl tak na deset. Ale poslední dobou vnímám, že nejsou příliš vidět v ulicích a dokonce přicházejí stížnosti od občanů,“ sdělil Vápeník.

Podle něj hlídky neprovádějí pochůzky s takovou pečlivostí a pravidelností, jak by bylo třeba. „Zdá se mi, že se trochu změnil jejich přístup, a to k horšímu,“ dodal Vápeník.