Dávno už neplatí, že IT specialistou je každý, kdo umí zacházet s počítačem. Dnes jsou na všechny „ajťáky" kladeny stále větší nároky, protože bez počítače se neobejde téměř žádná firma. IT ale neznamená jen nudné programování a tvorbu webových stránek. Studenti Soukromé střední školy výpočetní techniky v Praze (SSŠVT) se mohou zaměřit například na grafiku, video či webdesign.

Odborné předměty na středních IT školách naučí studenty pracovat s elektrotechnikou, seznámí je s principy fungování jednotlivých částí počítače či navrhovat databázové systémy a programovat. Studenti tak mají široké spektrum dovedností. „Máme studenty z celé České republiky. Nejvíce jich je z Prahy a Středočeského kraje, mezi silnější regiony patří ale i Lounsko," říká Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky v Praze (SSŠVT).

Design, video, databáze…

Během výuky se studenti seznámí také s produkcí a střihem videa, moderním webdesignem a naučí se navrhovat a tvořit databáze. S těmito znalostmi pak mohou absolventi SSŠVT působit například jako grafici, designéři či vytvářet 3D vizualizace jakýchkoli projektů. „Naši studenti se naučí spravovat a zabezpečit operační systémy a počítače, navrhovat databázové systémy i pracovat s textovými a tabulkovými editory. Získají nemalé dovednosti v oblasti programování. Dokáží ovládat, spravovat, navrhovat a zabezpečit počítačové sítě. Osvojí si praktickou správu hardware počítače, především pevných disků," uvádí výhody IT ředitel Martin Vodička.

Studenti získají i rozsáhlé praktické dovednosti v oboru zpracování a digitalizace videa a zvuku. Naučí se profesionálně pracovat s programy počítačové grafiky.

Konkrétně na SSŠVT si mohou zájemci o studium vybrat ze tří specializací Grafické systémy a tvorba webových stránek, Správa počítačových sítí a Programování a databázové systémy. Díky nejmodernější počítačové technice, kterou škola každý rok obměňuje, mají její studenti možnost vyzkoušet si ihned teorii v praxi. Už během studia se navíc naučí pracovat s programy, které v zaměstnání jako když najdou.

Návrh luxusní vily

Například absolvent této školy Marek Plaček pracuje v Londýně jako CAD Designér a v loňském roce získal prestižní ocenění za návrh luxusní vily ve Španělsku. Další absolvent, Adam Konrád, se přestěhoval do USA, kde jako herní vývojář navrhl počítačové hry na motivy známých hollywoodských filmů jako například Počátek.

Úspěchy sklízejí žáci i během studia. Například Dario Kolár před dvěma lety zvítězil se svým projektem Šikovné ruce v soutěži s názvem Junior Internet. Navrhl webové stránky na sdílení fotografií svých známých, které se zobrazily na všech druzích mobilních zařízení.

Kromě toho je čeká také příjemné platové ohodnocení, plat „ajťáka" se nyní pohybuje kolem 37 tisíc korun, ale běžnou záležitostí jsou i mnohonásobně vyšší odměny. Navíc je o tento obor v posledních letech největší zájem na trhu práce. „Nezaměstnanost našim studentům skutečně nehrozí. K tomuto dni našli práci prakticky všichni naši absolventi, aniž by byli evidování na úřadu práce," potvrzuje M. Vodička. V drtivé většině se absolventi SSŠVT úspěšně dostanou na vysoké školy a ve studiu ještě pokračují.

Gabriela Krejčová