Několik různých hřišť, plochy na piknik, vyhlídka nebo dokonce lanové centrum. Tak by mohlo v budoucnu vypadat letní cvičiště v lounské Rybalkově ulici. Alespoň podle zcela nové studie, kterou má k dispozici tamní radnice.

Město už mnoho let hledá pro prostor smysluplné využití. Podmínkou je zachování volného přístupu občanům. A to se v návrhu daří. Cvičiště je volně průchozí z Rybalkovy i Rakovnické ulice, má nabídnout hned několik sportovních hřišť, kromě toho také menší lanové centrum, lezeckou stěnu, klouzačky, skatepark či vodní prvky. „Studie v areálu zachovává všechny vzrostlé stromy, které v místě jsou, i současný minipivovar s restaurací," je spokojený Radovan Šabata, starosta Loun.

Rozšíření sportovní haly

Zmizet má naopak stará dožívající kuželna, postavená v 50. letech. Milovníci tohoto sportu by se mohli dočkat zbrusu nových prostor. Návrh totiž počítá s přístavbou sousední sportovní haly, ovšem nikoliv bočně, jak se uvažovalo dosud, ale z čelní strany. „Přístavba by měla být patrová, v suterénu by mohla být kuželna, v přízemí sociální zázemí a nahoře hala pro basketball," vysvětluje vizi R. Šabata.

Realizace ovšem není otázkou nejbližších let. „Jde o studii ideálního stavu bez ohledu na prostředky. Podle odhadů by toto řešení stálo 40 a víc milionů," upozorňuje radní Pavel Janda. Zůstanou-li tedy všechny prvky, nebo některé v rámci úspor vytvořeny nebudou, případně najde-li se zcela jiné řešení, to je otázkou pro budoucnost. „Rozhodně ale nebudeme čekat se založenýma rukama další roky, až se podaří potřebné peníze našetřit. Chceme s místem rozumně pracovat už nyní, aby nebylo v tak neutěšeném stavu," dodává radní.

V plánu je rekonstrukce bazénu

Budoucí podoba cvičiště by mohla být prvním střípkem do vize Loun budoucnosti, do moderního pěkného města, otevřeného sportovním aktivitám pro občany všech věkových kategorií a zaměření.

Část studie, představující možnou budoucí podobu lounské plavecké halySmělé plány má radnice i s nedalekou plaveckou halou. I tam je už na stole studie rozšíření a modernizace. „Plavecká hala pro nás zůstává prioritou. V příštím roce bychom chtěli nechat vypracovat projekt, což si vyžádá asi tři miliony korun. V první fázi se bude řešit zateplení, rekuperace a rozšíření objektu. Poté se zaměříme na technologie a zařízení," připomíná starosta Radovan Šabata.

Plavecká hala by se měla rozšířit o zhruba šest metrů směrem ke katastrálnímu úřadu. Návrh, počítající s náklady 60 až 70 milionů korun, obsahuje zřízení tobogánu, bazénu pro koupání batolat, relaxačního centra nebo například zážitkového centra pro děti. „Děti nejsou zvyklé třeba hodinu plavat v bazénu. Chtějí řádit. Pokud chceme, aby si i rodiče mohli v klidu zaplavat, musíme vše vymyslet tak, aby si mohly děti užívat a rodiče je měli zároveň pod dohledem," říká R. Šabata.

Čtěte více: Radnice v Lounech připravuje modernizaci plavecké haly

Co má být na cvičišti:

- fotbalové hřiště 20 x 40 m, povrch: tráva
- víceúčelové hřiště 20 x 40 m, povrch: tartan
- 2x volejbalové hřiště, celkem 24 x 30 m, povrch: tartan
- street basketbalové hřiště 7,6 x 6,3 m, umělý povrch

Skatepark (skate bazén s U- rampou)
Lezecká stěna
boulder
Lanové centrum ve stromech
Workout
Parkour
Rekreační zařízení, dětské atrakce
Dětské hřiště v boulích
Ohniště – piknik
Skluzavka - tobogán
Skluzavka - tunel
Stupňovité hlediště víceúčelového hřiště
Vyhlídka
Vodní prvky
Fontána – brouzdaliště
Liniový vodní prvek
Potok s lagunou

Nově navrhované objekty:
Přístavba basketbalové haly
Kuželna
Zázemí