Stále častěji jsou u podbořanského sportovního areálu Tatran pohozené injekční stříkačky nebo také prodejci drog. Nebezpečné místo, kde se uživatelé drog scházejí, je za objektem kuželny, kde je na asfaltové ploše umístěn skatepark.

Stříkačky a auta s dealery

„Je tam doslova smetiště a v poslední době se tam objevily i drogy. Už tam bylo nalezeno několik injekčních stříkaček a ráno jsou tam prý k vidění i auta s dealery,“ řekl Petr Ráliš, tamní zastupitel. Do sportovního areálu přitom chodí i děti na tělesnou výchovu a je podle něj jen otázkou času, kdy se injekční stříkačky objeví i jinde po areálu.

O drogách v areálu ví i pracovníci žateckého K–Centra Schody, kteří tam chodí na pravidelné kontroly a také organizují osvětové programy pro studenty podbořanských škol. „Zaznamenali jsme tam výskyt hlavně marihuany, ale v poslední době jsme tam sebrali i několik injekčních stříkaček,“ řekl na dotaz Deníku Pavel Bartošek, ředitel K–Centra Schody.

Radnice chce omezit přístup do areálu

V řešení problému se zatím zastupitelé nedokázali shodnout, někteří navrhovali místo oplotit. A klíče dát jen členům skateboardového oddílu. Všichni by si ale přáli častější kontroly policie. „Musíme se domluvit s policií, aby na místo zajížděla několikrát denně. Do příštího zastupitelstva bychom pak měli připravit i nějaké technické řešení,“ řekl podbořanský radní a poslanec Parlamentu ČR Josef Čerňanský.

Podle odborníků ale zamykání nepomůže. „Zamezení přístupu nic nevyřeší, pouze tam nebudou moci ti, co nic neberou, a ti, co užívají či prodávají drogy, se budou scházet jinde. Jediným řešením je prevence a časté kontroly policie,“ vysvětlil Pavel Bartošek z K–Centra. Policie zatím místo kontroluje jednou denně, na víc kontrol nemá lidi.

„Jezdíme tam denně, pokud je čas. Na častější kontroly nemáme dostatek policistů. Pokud by bylo policistů více, samozřejmě bychom tam jezdili častěji,“ uvedl Josef Bartuška, zástupce velitele podbořanského obvodního oddělení Policie ČR. Skatepark v areálu Tatranu není přitom jediným místem v Podbořanech, kde jsou problémy s drogami. „Ta místa se hodně mění. Vždy je to nějaké nové místo. Podbořany jsou menším městem a střediska výskytu se tam hodně střídají. Vždy je to nějaké, svým způsobem, klidné místo,“ zhodnotil situaci P. Bartošek z K–Centra.