Doplňková speciální služba pro seniory a zdravotně znevýhodněné či rodiče postižených dětí z Loun a blízkého okolí Senior taxi, funguje i nadále.

„To, že jsme Senior taxi přestali provozovat, není pravda. Měli jsme potíže s financováním, bohužel nelze to považovat za sociální službu, která by byla dotovaná státem, funguje ale dál,“ říká předsedkyně svazu Zdeňka Mocňáková.

Svaz začal službu provozovat na konci roku 2008. Organizace získala sociální vozidlo Renault Kangoo od reklamní agentury Kompakt. Na nákupu vozidla se podílely firmy z lounského okresu, které si zaplatily reklamu na vozidle. Vozidlo je vybaveno otočnou sedačkou a ručním řízením.

Na jaře se organizace začala potýkat s nedostatkem financí, což se odrazilo i na službě Senior taxi. „V listopadu skončila podpora pozice šoféra vozidla od úřadu práce. Bohužel jsme se s ním museli rozloučit, právě to vyvolalo mezi lidmi negativní reakce a zřejmě tady je původ informace, že služba skončila. Dopadly na nás i státní škrty,“ posteskla si Z. Mocňáková.

Službu rok od roku využívá více lidí. V roce 2009 bylo přepraveno 279 lidí, z toho 96 opakovaně, o rok později to bylo o téměř sto klientů více, z toho 133 opakovaně. Letošní čísla budou zřejmě ještě větší, do srpna auto využilo 254 osob, z toho 95 opakovaně.

Provoz je financován výhradně z plateb od lidí, kteří službu využívají. Jízdné za jeden kilometr činí 8 korun, po Lounech se platí 50 korun. Vše, co se podaří vydělat, jde zpět na údržbu vozidla, na nákup pohonných hmot, pojištění, servisní záruční kontroly. Od 1. září máme novou řidičku, pro kterou máme mzdu podpořenou z projektu Restart. Vozíme klienty nejen k lékaři ve městě, ale i například na vyšetření do Prahy, či na jednání na úřady, do lázní, na nákupy a podobně,“ doplnila Z. Mocňáková.