Zajímavá akce se v pondělí 9. listopadu odehrála na zámku v Krásném Dvoře na Podbořansku. Konkrétně na úplném vršku novogotického templu rozhledny v zámeckém parku, která v současné době prochází rekonstrukcí a je obklopena lešením. Díky tomu se bylo možné dostat k „makovici" - kopulce na úplném vršku objektu. Po jejím otevření se v ní našel měděný tubus, který tam byl vložen se zajímavými předměty v roce 1978. Včera se tam vrátil. A s ním i druhý tubus, který obsahoval věci ze současnosti.

Novogotický templ v zámeckém parku v Krásném Dvoře je ve špatném stavu. „Neměli jsme zprávu o tom, že se v makovici na vrcholku templu tubus nachází. Naši předchůdci ho tam vložili při opravě templu v roce 1978, jestli se tam nacházel tubus ještě někdy dřív, nevíme," sdělila Michaela Hofmanová, kastelánka zámku v Krásném Dvoře.

Čtěte také: Gotický templ u zámku bude mít unikátní vitrážová okna

V tubusu se nacházely tehdejší noviny, Rudé právo a okresní Hlas, pohledy zámku v Krásném Dvoře a suvenýry, drobné mince, fotografie z tehdejší opravy nebo vstupenky na zámek. Pro porovnání v roce 1978 zaplatil návštěvník zámku v Krásném Dvoře za vstupenku tři koruny, dnes je to osmdesát. Zajímavostí je, že tubus skrýval i technický magazín T78, ve kterém je článek Miloše Zemana, dnešního českého prezidenta. Nechyběl ani ručně psaný dopis tehdejšího ředitele zámku v Krásném Dvoře Josefa Teslíka.

Včera správa zámku vše vložila opět do tubusu, nechala ho uzavřít a vrátila zpět do „makovice" na vrcholu templu. A spolu s ním i druhý měděný tubus. V něm se nacházejí věci z dnešní doby. Opět noviny nálezci si v budoucnu budou moci přečíst Žatecký a lounský Deník z 9. prosince 2015 a Region Podbořanska, opět nechybějí suvenýry a informační materiály o zámku, dnešní mince, fotografie přestavby templu a informace o ní. „Přidali jsme také seznam lidí, kteří tady na zámku pracují a popis toho, co dělají. Nechybějí informace o obci Krásný Dvůr a také třeba zpráva o tom, kolik lidí letos náš zámek navštívilo. A také pro zajímavost jídelní lístek z podbořanské restaurace Národní dům," vysvětlila kastelánka Michaela Hofmanová.

Osvědčený papír

„Řešili jsme, jaké zvolíme médium. Aby bylo možné informace z něj získat i v budoucnu. U dnešních moderních nosičů informací, flash disků nebo CD, to není úplně jisté, takže jsme zvolili léty osvědčený papír," vysvětlil Miroslav Vachek, administrátor projektu rekonstrukce templu.

Rekonstrukce templu v zámeckém parku v Krásném Dvoře u golfového hřiště začala letos na jaře, skončit má v příštím roce v únoru. Objekt by pak měl sloužit návštěvníkům zámku jako rozhledna, umístěna v něm bude výstava o krajinářských parcích a zahradní architektuře. Počítá se také v něm se společenskými akcemi.

13 milionů z dotace

„Hotové jsou omítky, v současné době se opravují tesařské konstrukce. Stav dřeva je ale horší, než jsme čekali. Polovina je napadená tesaříkem, objevili jsme také houbu. Musel se dokonce přivolat statik, který řekne, jak mají práce pokračovat. Je proto možné, že se termín dokončení rekonstrukce opozdí," sdělil Petr Tomáš, manažer projektu obnovy templu. Jeho rekonstrukce by měla stát přibližně 16 milionů korun, z čehož 13 milionů pokryje dotace z tzv. norských fondů. Zbytek zaplatí Ministerstvo kultury ČR. Jedním z hlavních lákadel zrekonstruované rozhledny budou barevné vitráže v rozsahu 180 metrů čtverečných, stát mají zhruba pět milionů korun. „Tyto vitráže budou opravdu unikátní. Turisté se mají na co těšit, myslím, že to bude nádherná podívaná," říká Miroslav Vachek.

V rámci obnovy novogotického templu se dočká zrestaurování i socha maršála Karla Filipa Schwarzenberga, která se nachází uvnitř. Byla desítky let ve špatném stavu, chyběly jí obě ruce i hlava.

Připomeňte si: Unikátní templ v zámeckém parku se otevře veřejnosti