Možnost ušetřit za centrálně dodávané teplo v Lounech zaujala. Už čtvrtina odběratelů podepsala za první dva měsíce roku nové smlouvy s dodavatelem, společností Energie Holding. Zároveň se tím zavázali na dalších pět let.

Energie Holding provozuje teplárny v několika městech včetně Loun, kde využívají kotelny zemní plyn. V závěru loňského roku přišli její zástupci s programem Teplo pro Louny. Ten slibuje zákazníkům každoroční slevu 8,7 procenta, a to bez ohledu na vývoj cen komodit. „Každá domácnost tak ušetří asi 1900 až 2000 korun. Na průměrný bytový dům to vychází na 45 tisíc korun ročně," vypočítal tehdy Petr Šimoník, předseda představenstva. Na druhou stranu se ale zákazníci zaváží k odběru na pět let. Díky tomu bude moci firma podle jejích představitelů lépe plánovat například investice a údržby.

Připomeňte si: Teplárna nabídne levnější centrální vytápění

Další novinkou těchto smluv je pak srozumitelnější účtování díky takzvané jednosložkové ceně.

„Zapojilo se už 25 procent zákazníků. Ti zbývající mají možnost podepsat nové smlouvy v průběhu celého roku," upozorňuje Lukáš Jankovský, mluvčí Energie Holding. „Od začátku ledna se na osobních schůzkách setkáváme se zástupci našich odběratelů, se kterými projednáváme detaily nové smluvní dokumentace. Téměř desetiprocentní sleva a jednosložkový způsob vyúčtování se setkávají s velkým zájmem zákazníků. Většina z nich ale musí nabídku projednat ve svých společenstvích vlastníků jednotek. Předpokládáme, že do poloviny letošního roku bychom mohli získat nové smlouvy od dvou třetin našich zákazníků," dodává místopředseda představenstva společnosti Pavel Jonáš.

Domy zřizují vlastní malé kotelny

Energie Holding dodává teplo do 4710 domácností v Lounech z celkem 7662. Druhý údaj vychází ze sčítání v roce 2011.

Řada domů se však od centrálního systému odpojuje a spoléhá na vlastní kotelny. Důvodem je dlouhodobě kritizovaná vysoká cena tepla ve městě. Do vyjednávání s dodavatelem se pustila i lounská radnice. „Zachovat systém centrálního vytápění je v zájmu všech. Nechceme mít město plné komínů, z kterých jdou zplodiny zase zpátky do ulic. Vysoký teplárenský komín zajišťuje zcela jiný rozptyl škodlivých oxidů," upozornil již dříve Radovan Šabata, starosta Loun.

Reakcí firmy je právě zmíněný program, slibující slevu.