V Toužetíně na Lounsku chystají výstavbu kanalizace a nové čističky odpadních vod za desítky milionů korun. V optimálním případě, pokud se obci podaří sehnat dotaci, se má začít s její výstavbou příští rok na jaře. Nová kanalizace má odvádět splašky z Toužetína a spádových vesnic Sulec a Donín do nové čističky odpadních vod, která má vyrůst nedaleko Donína.

„Půjde o tlakovou kanalizaci. U každého domu bude nádrž o objemu dvou kubíků, drtič a tlakové čerpadlo," sdělil Josef Novotný, starosta Toužetína.

Obec musela předělat projekt

Náklady na výstavbu kanalizace se odhadují na zhruba třicet milionů korun. Obec už měla stavební povolení, kvůli změnám projektu, novému umístění čističky a digitalizaci pozemkových map ale musela projekt přepracovat. V současné době získala nové územní rozhodnutí, o stavební povolení bude muset žádat znovu.

„Na výstavbu kanalizace chceme získat dotaci. V optimálním případě bychom chtěli začít stavět příští rok na jaře," vysvětlil starosta Toužetína.

V obcích je v současné době jen dešťová kanalizace, ta zůstane zachována. Splašky se vypouštějí do žump a septiků, které nejsou vždy v dobrém stavu.