O jeden a půl milionu korun víc než původně plánovalo zřejmě zaplatí město Žatec za letošní sekání trávy. Důvody jsou dva. Jednak bylo třeba trávu sekat častěji, jednak se udržovala na větší ploše. Zastupitelé proto budou v příštích dnech schvalovat navýšení příspěvku města na sekání trávy o 1,5 milionu korun.

Sečení trávy zajišťuje v Žatci technická správa města. „V letošním roce více pršelo, tráva rostla rychleji. Navíc ji letos sekáme na větší ploše než v minulých letech,“ sdělil ředitel Technické správy města Žatec Andrej Grežo.

Sečí bude šest

Původně se pro letošek plánovalo s pěti sečeními trávy, nakonec bude sečí šest. Technická správa navíc dostala za úkol sekat další pozemky. Například bývalé fotbalové hřiště u řeky Ohře, které stojí vedle hřiště s umělou trávou. Dříve se o plochu staral fotbalový Slavoj Žatec, ten už ji však přestal využívat. Další větší plocha, kterou začala Technická správa města Žatec sekat, je ve Velichově. I tuto plochu dříve udržoval nájemce.

Obyvatelé města častější sekání vesměs vítají. „Určitě to je dobře. Posekané trávníky vypadají lépe. Bydlím na sídlišti na Jihu a trávníky se tam sekají pravidelně,“ sdělil například Tomáš Sedláček.

Koupaliště v Žatci. Archivní snímek
Na koupaliště přišlo letos 11 tisíc lidí, kvůli počasí méně než jindy

Někteří lidé v Žatci ale už na jaře upozorňovali, že by se tráva mohla začít sekat dřív, protože je na některých místech Žatce přerostlá. „Nástup růstu trávy na jaře je hodně rychlý. Někomu se může zdát, že jsme mohli začít sekat dřív, ale jedeme po městě postupně. Někde jsme dřív, na některá místa se dostaneme o trochu později,“ vysvětlil Andrej Grežo.

V letošním rozpočtu města je na úklid a údržbu Žatce vyčleněna částka 24 milionů korun, která by se měla nyní navýšit o zmíněný milion a půl. Jedno posekání trávy v celém městě vyjde právě na 1,3 milionu korun, při šesti sečích to je zhruba osm milionů korun.

Zbylé miliony z celkového balíku jdou třeba na údržbu hřbitova, veřejného osvětlení, úklid ulic, odvoz odpadkových košů, opravy městského mobiliáře nebo například úklid po bouřkách.

Příprava na podzemní kontejnery na Mírovém náměstí v Lounech
V Lounech vznikají další podzemní kontejnery na tříděný odpad