V areálu zámku v Tuchořicích na Žatecku, kde sídlí Domov Bez zámků (dříve ústav sociální péče) pro mentálně postižené, se začalo s bouráním dvojice bývalých hospodářských budov. Ústecký kraj, který je zřizovatelem ústavu, objekty nedávno koupil od zemědělské společnosti.

Na místě bývalého vepřína a konírny vznikne travnatá plocha, o kterou se rozšíří zámecký park. Některým obyvatelům se ale demolice budov nelíbí.

„Budovy nejsou památkami, ale určitou historickou hodnotu mají. Jsou součástí areálu, navíc pod jedním objektem jsou nádherné sklepy, jež se demolicí zasypou. Budovy nejsou podle mě zase v tak špatném stavu, aby musely být odstraněny,“ řekl Deníku Florian Chrz z Tuchořic.

Nadšen nejsem, ale zbourat se musí, říká starosta

„Budovy byly dlouho nevyužívané a neudržované. Z demolic budov nadšený nejsem, ale když vidím, jak dopadly některé jiné bývalé zemědělské objekty v obci, tak je snad lepší je zbourat a místo využít nějak jinak,“ sdělil tuchořický starosta Ladislav Kubiska.

Majitel budov a zřizovatel ústavu - Ústecký kraj argumentuje, že objekty jsou ve velmi špatném technickém stavu a hrozí nebezpečí úrazu v okolí těchto budov.„Svým stavebně technickým řešením nejsou budovy navíc vhodné k rekonstrukci a využití pro potřeby ústavu a jejich oprava by byla ekonomicky značně nevýhodná. Na místě odstraněných budov bude vytvořena travnatá plocha, která rozšíří zámecký park. V budoucnosti je tam plánováno rozšíření zooparku,“ sdělila Magdalena Hanáčková, tisková mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje. „Park je využíván klienty ústavu k relaxaci a je otevřený i široké veřejnosti,“ doplnila.

Domov sídlí v areálu zámečku, který dřív sloužil zemědělskému družstvu. Kraj v posledních letech investoval miliony korun do jeho rekonstrukce, nedávno například opravil objekty bývalých kanceláří na chráněné bydlení klientů ústavu.„Kraj se o areál stará dobře. Myslím ale, že rozhodnutí o demolici budov bylo unáhlené,“ domnívá se Florian Chrz.