S rozjíždějícím se jarem, sluncem a teplem přibývá sportovních a výletních aktivit lidí ve volné přírodě. Mezi kondičními běžci, pěšími turisty, cyklisty, jezdci na kolečkových bruslích i třeba pejskaři na delších procházkách se čím dál více prosazují také turisté s dlouhými holemi. Jsou to vyznavači sportu s názvem nordic walking. V posledních letech jejich počet stoupá a jsou k vidění běžně i v okrese Louny: například u řeky v Lounech, Žatci, ale i na vycházkách v lesích kolem Džbánu, na Podbořansku či u Peruce.

Právě v Peruci a okolí pro ně pořádají dokonce už i pravidelný „turistický pochod". Nese název Hůlkování a proběhne právě tuto sobotu, 16. dubna. Sraz bude ve 13.30 hodin u základní školy, účastníci se pak vydají asi na šestikilometrovou vycházku. „Letos půjde už o třetí ročník tohoto pochodu pro vyznavače stylu nordic walking, tedy chůze s holemi," uvádějí pořadatelé z ČČK Peruc. „Uvítáme všechny zájemce, děti i dospělé, rádi vás uvidíme!" vzkazují. Po vycházce proběhne ještě také tombola o ceny, zájemci si budou moci opéct i buřty.

Nordic walking vznikl ve Finsku, původně jako letní příprava běžců na lyžích. Tento sport se rychle šíří po Evropě a nyní patří mezi nejvíce se rozvíjející aktivity, uvádějí jeho fanoušci na své webové stránce. Jako každý rekreační sport má příznivé účinky na zdraví lidí.