Téměř nekonečný se zdá být v Podbořanech spor o prodej jedné z budov v bývalých kasárnách, někdejší ubytovny.

Ač už má město na svém účtu peníze za prodej, některým zastupitelům se celá transakce nelíbí. Obvinili také bývalého nájemce, že měl podle nich připravit město o 400 tisíc korun.

„Rada města nás zavázala k tomu, že když jsme budovu prodali, museli jsme bývalému nájemci, panu Štěpánkovi, vyplatit dva a půl milionu korun,“ nelíbí se podbořanskému zastupiteli Lumíru Šopfovi. Vedení města s ním ostře nesouhlasí.

Starosta na jednání připomněl celou anabázi kolem prodeje. Po získání ubytovny do vlastnictví v roce 2006, když jí zastupitelstvo odmítlo prodat, podepsala rada města nájemní smlouvu s Jaroslavem Štepánkem. Ten byl jediným zájemcem a kromě nájemného se zavázal, že v budově vybuduje kotelnu, s pojistkou, že pokud dostane do pěti let výpověď, získá peníze za kotelnu zpět. V roce 2007 se našli dva zájemci o koupi, i tentokrát však zastupitelé odmítli bývalý vojenský objekt prodat.

Souhlasili až v červnu stejného roku, když chtěl celou budovu koupit nájemce, podnikatel Štěpánek. Ten si nakonec ale koupi rozmyslel. Konečně se objekt podařilo prodat až v prosinci 2007, když o něj projevila zájem společnost Rent point, která se zavázala koupit také dvě sousední ubytovny. Město tak mělo získat přibližně 15 milionů korun.

S prodejem mohli počkat

„Nikdo zastupitele do ničeho netlačil. Všichni věděli, že pokud prodej schválíme, bude město muset vyplatit peníze za kotelnu. Kdyby to zastupitelé nechtěli prodat, mohlo mít město pět let půl milionu za nájemné, zadarmo kotelnu a ještě budovu, kterou jsme mohli prodat až potom,“ připomíná podbořanský starosta Radek Reindl.

Že je prodej v pořádku, potvrdil i kontrolní výbor. Většina zastupitelů se také ptala, proč se věc otevírá až teď a ne při schvalování prodeje. V nepořádku mají být i další náležitosti. „Jak to, že když někdo žádá po městě proplacení dvou a půl milionu korun, nemá v pořádku doklady. Chybějí mu faktury, razítka. Navíc tam probíhala černá stavba,“ spekuloval nad možností, že částka 2,5 milionu korun za kotelnu je od podnikatele Štěpánka nadhodnocená, zastupitel Leo Peterka.

První žádost podnikatele skutečně měla nedostatky, teď už je vše v pořádku. „Pan Štěpánek všechny náklady doložil a chybějící údaje doplnil,“ potvrdil Martin Gutzer, tajemník podbořanské radnice.

Skupina zastupitelů si také myslí, že Jaroslav Štěpánek připravil město o 400 tisíc. Celou věc předali policii. „Podvedl město při odvodu daně z přidané hodnoty. Částka se pohybuje kolem 400 tisíc korun,“ obvinil podnikatele Peterka. Šetření policie potvrdil i starosta R. Reindl. „Policii teď předáváme materiály. Jsou velmi obsáhlé,“ sdělil.

Štěpánek se nařčením brání. „DPH jsem od státu dostal, teď ho zase vrátím. Je to běžný účetní postup. Nikoho jsem nepoškodil,“ řekl.