Město Žatec dlouhodobě uvažuje o výstavbě parkovacího domu v centru města. Na stole je několik variant, jednou z nich se na posledním jednání zabývala rada města.

Ta předpokládá koupi objektu bývalé pojišťovny v ulici Obránců míru, následnou demolici objektu a výstavbu parkovacího domu na jeho místě. Vedení města pověřilo úředníky radnice, aby prozkoumali, zda je záměr proveditelný. „Jde o to zjistit, zda je reálné budovu koupit a kolik by to vše stálo,“ vysvětlil Jiří Dobruský, vedoucí odboru dopravy a předseda dopravní komise, která s námětem přišla.

Parkování - ilustrační snímek
Kam to auto mám dát? Parkování na sídlištích je problém

Budova s několika podlažími v ulici Obránců míru vyrostla na přelomu osmdesátých a devadesátých let 20. století jako sídlo státní Československé pojišťovny. Dlouhé roky ji pak využívala Česká pojišťovna, ta má svou pobočku v Žatci už ale jinde. Budovu nyní využívá Úřad práce a jako kanceláře některé soukromé firmy, část objektu je prázdná. Jeho současný vlastník, společnost Bene Domus se sídlem v Poděbradech, nabízí volné prostory k pronájmu.

Budova architektonicky poplatná době svého vzniku příliš nezapadá do historické zástavby této části města.

Poděbradova ulice či prostor pod hradbami

Výstavba parkovacího domu se v Žatci zvažuje už delší dobu. Vyřešit by měl nedostatek parkovacích míst v centru města. Jednou ze zvažovaných lokalit je Poděbradova ulice. Dalším místem, kde by v budoucnu mohl stát, je volné prostranství pod hradbami pod Nákladní ulicí. Podle jedné z variant, by byl součástí nové sportovní haly.

Tento prostor pro umístění sportovní haly a parkovacího domu navrhl městský architekt Jiří Vaníček. „Vypracovali jsme návrh na stavbu parkovacího domu v tomto místě. A jednou z variant umístění sportovní haly je stavba na střeše tohoto parkovacího domu,“ vysvětlil Jiří Vaníček.

„Stavba parkovacího domu a sportovní haly by zároveň zpevnila městské hradby. Vyřešily by se tím tři věci najednou,“ řekl už dřív žatecký radní Jaroslav Hladký.

Prostranství pod žateckými hradbami.
Sportovní hala by mohla stát na střeše parkovacího domu

Výstavbu domů, které by zlepšily situaci v parkování v centrech, zvažovala i další města. Například v Lounech má město vypracovanou studii, podle které by dům stál na místě současného parkoviště u supermarketu Billa. Kvůli vysokým stavebním nákladům, odhady hovoří až o sto milionech korun, příprava projektu nikam dál nepokročila.

Studie parkovacího domu, který by mohl stát v Lounech na Rynečku
Parkovací dům by vyšel na víc než sto milionů