Osmiletá Alžběta Anna Bartonová přijde ze školy, chvíli si odpočine, potom popadne tašku s knihami a upaluje do knihovny. Knížky a čtení miluje a návštěvy v knihovně také. Přichází někdy i dvakrát či třikrát za týden. Nadšená dívka je jednou z téměř 1400 nejmladších čtenářů a čtenářek ve věku do 15 let, kteří jsou registrováni jako pravidelní návštěvníci Městské knihovny v Lounech.

Právě pro ně, ale i pro všechny ostatní děti a jejich rodiny, tedy i pro ty, kteří v knihovně registrováni ještě nejsou, je připraveno zítřejší odpolední setkání v areálu knihovny se zábavným programem a názvem Den pro dětskou knihu. "Letos to bude už 11. ročník této oblíbené akce, pořádané pro děti a na podporu dětského čtenářství. Program začíná v neděli ve 14 hodin. Připraveny jsou soutěže, pohádky, zpívání, divadlo, večerníčky, čertice, opékané buřty v atriu a mnoho dalších atrakcí. Otevřeny jsou všechny prostory knihovny. Určitě přijďte, těšíme se na vás," zve všechny zájemce Dagmar Kučerová, ředitelka Městské knihovny Louny.

Ve skupině PayaNoia hraje na bicí a zpívá Pája Táboříková, rodačka z Loun a bubenice ze skupiny 5P Luboše Pospíšila.
Kulturní tipy: Rozsvěcování stromků, Payanoia Za Zdí i farmářské trhy

"Knihovna pečuje o děti a podporuje dětské čtenářství průběžně po celý rok. Na konci října rovněž v neděli jsme připravili slavnostní vítání nových čtenářů, kterého se zúčastnilo asi sedmdesát malých a větších návštěvníků. Nyní proběhne tradiční Den pro dětskou knihu, kde bývá vždy návštěvnost a zájem dětí a rodin ještě mnohem vyšší," uvedla Jana Hrbková z městské knihovny, pracující na oddělení pro děti a mládež.

V knihovně v Lounech je nyní registrováno přibližně 4 200 pravidelných čtenářů a z nich je 1400 dětí do 15 let. Do knihovny za celý rok 2016 přišlo podle jejích údajů více než 156 tisíc návštěvníků - ať už na různé kulturní, poznávací a zábavné akce, které knihovna během roku pořádá, anebo jen k běžnému vrácení knih a vypůjčení nových. Za práci pro děti získala Městská knihovna Louny letos v červnu první místo v celostátní soutěži Kamarádka knihovna. "Gratuluji! Lounská knihovna je skvělá a takové ocenění si zaslouží," napsal na její stránky po ocenění jeden z dospělých návštěvníků Petr Nipauer.