V Libčevsi není uskladněno alternativní palivo, ale stovky tun drceného odpadu. Krajský úřad Ústeckého kraje potvrdil stanovisko České inspekce životního prostředí, že soukromá firma do bývalého zemědělského areálu navezla odpad z Německa.

„Krajský úřad nemá žádnou pochybnost, že se v tomto případě jedná o odpad. Rozbory a laboratorní analýzy prokázaly, že se vlastnosti materiálu neshodují s vlastnostmi uvedenými v dokumentaci. Materiál obsahuje zvýšené množství těžkých kovů,“ uvedla Magdaléna Hanáčková, tisková mluvčí Ústeckého kraje, a dodala: „Na území Ústeckého kraje není žádné zařízení, které by takový materiál dokázalo energeticky využít, ani ho spálit v rámci spoluspalování odpadů.“

Firma Alfa Green Power, která do obce odpad přivezla, se odmítla vyjádřit. „Zatím jsem rozhodnutí nedostal, až poté se vyjádřím,“ uvedl jednatel Petr Ďurica. Již dříve ale tvrdil, že jde o nový typ paliva, které bude spáleno v teplárně v Komořanech u Mostu. Haldy, které se objevily v obci začátkem března, obsahují nadrcenou směs plastů, gumy, molitanu, plexiskla, dřeva a dalšího materiálu. Na kamiony s německými poznávacími značkami, které mířily do areálu, jejž vlastní firma Pepe Truck, upozornili vedení obce sami občané, kteří mají v živé paměti situaci před pěti lety, kdy v obci několikrát vzplál nelegální odpad z Německa.

„Jsem rád, že konečně padlo rozhodnutí, ale co bude dál? Tuny odpadu tu pořád jsou,“ sdělil včera starosta Libčevsi Tomáš Ekrt.

Společnosti, která tam odpad navezla, hrozí pokuta v řádech několika desítek milionů korun.

O tom rozhodne Inspekce životního prostředí.

Případem se nyní začne zřejmě zabývat Ministerstvo životního prostředí ČR, které může také nařídit, aby byl odpad odvezen zpět do země původu.