Rozbombardované Drážďany, boji zmítaná Bosna, francouzské město na konci války, zapadlé slovenské městečko pod horami nebo polská Varšava týraná německou okupací. Na to a mnohá další místa proměnili Žatec filmaři. Dnes už málokdo spočítá, kolikrát se v posledních letech ve městě natáčelo filmů, seriálů, reklamních spotů nebo hudebních klipů. Desítky.

Některé hodně známé, jiné méně. U některých se jméno města objevilo v závěrečných titulcích, divák se tak dozvěděl, že scény se natáčely právě v Žatci. To je příklad seriálů Náměstíčko nebo Nemocnice na kraji města po 20 letech.

Natáčení seriálu České televize Já, Mattoni.
Já, Mattoni. Seriál z historie se natáčel v Žatci

Většinou ale filmaři místa svých lokací neuvádějí a většina diváků Žatec ve snímku ani nepozná. Například ve městě natáčel režisér Jan Hřebejk druhý díl trilogie Zahradnictví. Až se film s názvem Dezertér objeví v kinech letos v září, jen málokdo pozná, že se na konci loňského roku natáčel také v Žatci. „V Žatci natáčíme čtyři obrazy. Děj se odehrává v malém slovenském městečku na přelomu 40. a 50. let. Do scén dotvoříme hory na pozadí, abychom navodili iluzi městečka pod horami,“ prozradil tehdy Jan Hřebejk při pohledu na rovinaté okolí města.

Na jaře se v českých kinech promítaly filmy Z Paříže do Paříže a Úkryt v zoo. První v Žatci v roce 2015 točili Francouzi a druhý Američané. V obou případech jde o snímky z druhé světové války. Posloužily k tomu historické ale také většinou zanedbané domy v centru města. „Žatec je hezké město, škoda jen pro nás filmaře, že tady máte hodně opravených domů,“ řekl při natáčení ve městě Jan Hřebejk.

Jednu z rolí ztvárnil také známý český herec Marek Vašut
Letní kino uvede film Z Paříže do Paříže. Natáčel se i v Žatci

Nicméně domů v historické části města, které jsou v zanedbaném stavu a hodí se právě pro natáčení historických a válečných scén nebo scén z dob těžkých a chudých poválečných časů, je stále dost. Také proto město patří mezi nejvyhledávanější lokality v Česku.

Filmaři si oblíbili hlavně centrum města, ve filmech ze zmíněných Drážďan nebo Bosny si ale „zahrál“ také železný most přes Ohři. A pro seriál Nemocnice na kraji města se záběry pořizovaly také v žateckém špitále.

Zajímavostí je, že se v Žatci natáčejí také reklamy. Loni se mezi vánočními reklamami objevil emotivní spot americké firmy Appel. Kvůli natáčení se na jednom ze žateckých náměstí objevil vánoční strom už v říjnu. V Žatci také vznikaly záběry pro hraný trailer k počítačové hře Dishonored 2.

Zimní kulisy na Hošťálkově náměstí v Žatci
Světové firmy natáčely reklamy v Žatci i v Lounech

V Žatci natáčel také režisér Juraj Herz. Město je podle něj pro filmaře dobrou volbou. „Po pracovní stránce je to tu výborné, lokace jsou pěkné, lidi vstřícní,“ řekl při natáčení scén do televizního filmu Dívka a kouzelník.

Ivan Trojan a Juraj Herz probírají detaily natáčení dalšího kouzelnického triku.
Obrazem: V Žatci natáčel Juraj Herz a Ivan Trojan

Vedení města filmaře dlouhodobě vítá. „Pro město jsou filmaři určitě přínos. A to jednak finanční, protože platí za zábor veřejných prostranství, která využívají při natáčeních. A také znamenají kulturní a turistický přínos, určitě kvůli tomu roste zájem ze strany návštěvníků o Žatec. A to aniž bychom proto museli de facto něco dělat,“ sdělil žatecký místostarosta Jaroslav Špička. Město sice nemůže příliš ovlivnit, zda filmaři v něm budou natáčet, nebo ne, ale radnice se podle jeho slov snaží vždy spolupracovat. „Jsme schopni se vždy dohodnout a vyjít filmařům vstříc,“ řekl místostarosta.

Natáčení ve městě připomíná dlouhodobá výstava fotografií v žatecké galerii Sladovna s krátkými ukázkami filmů natáčených v Žatci. Ta by se měla v nejbližší době rozšířit o další snímky z natáčení v poslední době.

A které filmy a seriály se v Žatci natáčely?Z českých například Holky z porcelánu, Ještě žiju s plácačkou, věšákem a čepicí, Dívka a kouzelník, Hořící keř, Pustina, Dezertér a seriály Nemocnice na kraji města, Náměstíčko nebo Já, Matonni. Ze zahraničních Bídníci, Yentl, Červený Bedrník, Edith Piaf, Oliver Twist, Z Paříže do Paříže nebo Úkryt v zoo.