Na několik set korun přijde domácnost koupě vánočního stromku u tradičních prodejců. Záleží na druhu stromu a jeho výšce.

Nejlevněji se dá pořídit „obyčejný“ smrček. U prodejce u žateckého Kauflandu stojí smrk ztepilý 249 nebo 299 korun. Borovici lesní prodává za 299 korun a borovici černou za 379 korun. Dražší jsou stříbrný smrček a jedle kavkazská, u nich se ceny pohybují od 399 do 799 korun.

U prodejce nedaleko Žatecké brány v Lounech stojí borovice od 260 do 380 korun a stříbrný smrček od 280 do 400 korun. Lidé si domů vybírají smrk či borovici přibližně ve stejném množství. „Jasně největší zájem byl mezi lidmi ale letos o jedličky. Ty jsme měli za dobrou cenu a zmizely opravdu rychle. Zkrátka teď už nejsou a už ani nebudou,“ říká tamní prodejce Radek Unger.

Jiří Studnička, prodejce u žateckého Kauflandu, větší nápor nakupujících teprve očekává. „Trochu víc stromků jsem prodal teď o víkendu, ale lidé ještě vyčkávají, spíše obhlížejí ceny,“ sdělil.

Zájemci, kteří chtějí ušetřit, si mohou pro vánoční stromeček zajet na plantáž u Třeskonic na Žatecku. Za jakoukoliv borovici černou bez ohledu na velikost tam dají 250 korun. Mohou si ji sami na místě vybrat a uříznout. Plantáž bude naposledy otevřená tento víkend, pak zase až příští rok.

Petr Kinšt
Zdeněk Plachý