Obchvat Velemyšlevsi na Žatecku na silnici I/27 Most - Plzeň se brzy začne stavět. Ředitelství silnic a dálnic předalo tento týden staveniště, což znamená de facto zahájení stavby. Délka výstavby je plánována na 19 měsíců, řidičům by nová silnice tak měla začít sloužit koncem zimy roku 2016.

„Došlo na předání staveniště zhotoviteli, v srpnu by měly začít přípravné práce a naplno se stavba obchvatu Velemyšlevsi rozeběhne v září," sdělila Nina Ledvinová, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic. Obchvat Velemyšlevsi se měl začít stavět už letos na jaře. ŘSD se se zhotovitelem, kterým je sdružení firem s vedoucí společností Silnice Group, dohadovalo o ceně.

Obchvat je dlouhý 2,6 kilometru

Vysoutěžená cena obchvatu je 558 milionů korun bez daně. „Částka bude nižší. Dohodli jsme se se zhotovitelem, že nám v každé měsíční faktuře poskytne slevu v řádech procent," sdělila N. Ledvinová. Obchvat Velemyšlevsi má být 2,6 kilometru dlouhý, hluboké údolí řeky Chomutovky překlene přes půl kilometru dlouhý most. Plánují se v obou směrech stoupací pruhy o délkách 380 a 630 metrů.

Obchvat Velemyšlevsi je další ze sérií staveb, které mají za úkol zmodernizovat silnici I/27 Plzeň - Most, která je významnou spojkou mezi Ústeckým a Plzeňským krajem. Nedávno byl dokončen obchvat Třemošné u Plzně, další stavby se připravují. Například obchvaty Žiželic na Žatecku nebo městeček v Plzeňském kraji Plas, Kralovic či Kaznějova. Silnice I/27 se má ale přestavět v budoucnosti i na dalších místech.