Déle než rok se Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nevyjádřil k zadávacímu řízení na provozování veřejného osvětlení v Lounech a jeho místních částech Brloh a Nečichy. Vedení města už má čekání dost a rozhodlo se celé řízení zrušit. Navíc se zjistilo, že vysoutěžené podmínky by dnes už byly stejně nevýhodné.

Výběr správce veřejného osvětlení proběhl už na podzim roku 2013. Tehdy končila smlouva firmě Eltodo-Citelum. „Ta se v nové soutěži umístila druhá za společností AŽD Praha a řízení napadla u ÚOHS. Tam záležitost leží k posouzení už přes rok a bez výsledku," popsal vývoj Radovan Šabata, starosta Loun. Úřad totiž nemá pro rozhodnutí určeny žádné závazné lhůty.

Osvětlení dočasně převzala technická správa

V reakci na tyto události město prodloužilo dosavadní smlouvu, tedy společnosti Eltodo-Citelum, o šest měsíců. Poté správu veřejného osvětlení převzala místní technická správa. Dočasně než bude známo rozhodnutí úřadu. Na to ale v Lounech už déle čekat nebudou. Radní v minulých dnech schválili zrušení celého zadávacího řízení. Jak se navíc ukázalo, kromě komplikací není čeho litovat. Ani nejlepší podaná nabídka by nyní nebyla pro město výhodná. „Dvakrát po sobě jsme na komoditní burze vysoutěžili elektřinu velmi levně. A v tomto světle už není ani tehdejší vítězná nabídka relevantní," vysvětlil starosta.

Možností, jak pokračovat, je nyní několik. „V podstatě můžeme správu veřejného osvětlení ponechat technické správě, pronajmout zařízení v rámci EPC metody, nebo je tu možnost, kterou nabízí ČEZ Energetické služby. V tomto případě by šlo o kompletní odkup za roční paušál. Máme zjištěno, že kde toto funguje, by měl ČEZ dát během šestnácti let do obnovy veřejného osvětlení 24 milionů korun," nastínil další alternativu R. Šabata.

Tato poslední metoda je rozšířená zejména v západních Čechách, ale i jinde v České republice.