Vysvěcením kostela Sv. Martina ve Vidhosticích nedaleko Vroutku na Podbořansku vyvrcholí snaha o záchranu této barokní památky. Část věže kostela se zřítila v červenci 2005. První velká akce po jeho obnově bude právě červnová slavnost spojená se slavnostním požehnáním kostelu litoměřickým biskupem Janem Baxantem. Veřejnost se také bude moci při koncertě zaposlouchat do zrestaurovaných varhan, jejichž obnova trvala dlouhých deset let.

Pozdně barokní kostel svatého Martina z roku 1791 přestal být před lety využíván a dlouhodobě chátral. V roce 2002 dostal novou střechu a připravil se projekt na jeho další obnovu. Na jaře 2005 vzniklo Sdružení přátel kostela sv. Martina ve Vidhosticích, které si vytyčilo za cíl jeho obnovu.

Než začaly práce, věž se zřítila

Kostel Sv. Martina ve VidhosticíchNež ale začaly práce, část věže kostela se kvůli celkově špatnému stavu zřítila. Důvodem mohla být také několikaměsíční objížďka spojená s rekonstrukcí frekventované silnice Podbořany - Lubenec, kdy kolem kostela ve Vidhosticích projížděla těžká nákladní auta.

Od zřícení části věže „odstartovala" celková obnova kostela. „Došlo na dostavbu věže, kostel má nová okna, vchodové dveře, nová je báň na věži, opravily se stropy na několika místech, ve věži jsou hodiny s bicím zařízením a opravy se dočkala i zeď kolem kostela," vyjmenoval František Černík starší ze zmíněného sdružení.

Varhany opravovali deset let

Kostelní varhany byly zrestaurovány, práce na tomto nástroji z dílny Ignáce Schmidta, přibližně z roku 1780 trvaly deset let a vyžádaly si milion korun. „Obnovu provedla dílna Rudolfa Valenty z Prahy a poprvé se před veřejností rozezní právě při požehnání kostelu v sobotu 25. června," sdělil František Černík.

Na celkové obnově kostela se finančně podílely ministerstvo kultury, nadace VIA, T-Mobile, O2 Telephonica, Občanského fóra, Rada státního fondu kultury ČR, místní firmy a samozřejmě vlastník, kterým se v průběhu obnovy kostela stalo Město Vroutek. To získalo objekt od církve za symbolickou jednu korunu, mobiliář z kostela ale zůstal v majetku církve. Ta nechala zrestaurovat hlavní oltářní obraz, který se před požehnáním do kostela spolu s dalšími obrazy rovněž vrátí. Na památku dohlíží elektronické zabezpečení.

„Obnova kostela probíhala tak, jak se dařilo sehnat peníze. Ale ještě není u konce. Je potřeba ještě udělat fasádu a také chybí vnitřní výmalba," uvedl F. Černík.

Obnovou prošly i další kostely

V posledních letech se podařilo zachránit už řadu kostelů v okrese Louny, nemalou zásluhu na tom mají spolky dobrovolníků jako ve Vidhosticích. Příkladem mohou být kostely v samotném Vroutku nebo třeba v Radíčevsi a Velké Černoci na Žatecku.

Postupnou obnovou prochází také kostel sv. Šimona a Judy v Lenešicích na Lounsku, jeho věž se před pár lety rovněž zřítila.