Spěšné vlaky jezdící mezi Chomutovem, Žatcem a Lužnou u Rakovníka možná skončí. Jsou totiž na seznamu rychlíků, které kvůli státním úsporám mají přestat na konci letošního roku jezdit.

Ministerstvo dopravy přijde příští rok podle návrhu státního rozpočtu o dvě stě milionů korun na dálkovou železniční dopravu. V této souvislosti se zvažuje zrušení řady rychlíků a spěšných vlaků v ČR.

Jednání ještě probíhají, rozhodnout se má během září. Omezení se netýká osobních vlaků, které objednávají jednotlivé kraje. „Návrh státního rozpočtu pro rok 2012 jasně říká, že resort dopravy dostane o zhruba osm miliard korun méně. To zapříčiní mimo jiné i snížení objednávky ministerstva dopravy na dálkovou osobní železniční dopravu o 200 milionů korun. Přibližně osm procent spojů dálkové železniční dopravy tak nemusí od poloviny prosince tohoto roku, kdy začne platit nový jízdní řád na další rok, vůbec vyjet,“ uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo dopravy.

O tom, které rychlíky skončí, by se mělo rozhodnout počátkem září. Ministerstvo dopravy se dohodlo ze Správou železniční a dopravní cesty, která zajišťuje provoz na tratích v ČR, na odkladu rozhodnutí o dva týdny. „Do té doby budu vyjednávat o navýšení rozpočtu ministerstva. Omezení dopravní obslužnosti považuji za velmi nešťastný krok,“ řekl ministr dopravy Pavel Dobeš.

Nyní jezdí šest párů spěšných vlaků

Na trati Chomutov – Žatec – Lužná u Rakovníka jezdí v současné době šest páru spěšných vlaků. Vyjíždějí z Jirkova, některé jezdí až do Rakovníka.

V Lužné u Rakovníka navazují přípoje do Prahy. Pokud skutečně přestanou jezdit, osobní doprava z tratě pravděpodobně zmizí úplně. Ústecký kraj na ní před lety zrušil osobní vlaky, částečně je nahradil autobusy.