Zhruba 13 tisíc obyvatel Žatce a čtyř blízkých vesnic se dotkne rozsáhlá plánovaná odstávka pitné vody. Severočeské vodovody a kanalizace (SčVK) připravují opravy na hlavních vodovodních řadech zásobujících město, kvůli čemuž asi 24 hodin nepoteče z kohoutků pitná voda. Rozsáhlá odstávka vody se chystá na úterý 28. srpna. Dodávky by měly být obnoveny ve středu 29. srpna během dne.

„V úterý 28. srpna ve 12 hodin dojde k přerušení dodávky vody pro 12 570 obyvatel a 99 firem, institucí a úřadů města Žatce. Odstávka se dotkne 96 ulic města a také Libočan, Zálužic, Rybňan a Bezděkova," sdělila Iveta Kardianová, tisková mluvčí SčVK. Odstávka se nedotkne prakticky jen žateckého Podměstí, oblastí města kolem řeky Ohře a na jejím levém břehu.

Řada firem a úřadů omezí provoz, například úředníci na radnici v Žatci budou v úterý 28. srpna pracovat jen do 13 hodin.

Odstávky budou moci být menšího rozsahu

SčVK plánuje výměnu nebo odstranění devíti šoupat na hlavních řadech. „Tato šoupata jsou přibližně z roku 1950 a jsou většinou už nefunkční nebo funkční jen zčásti. V případě poruch potrubí proto jimi nemůžeme reagovat a uzavírat části vodovodů. Některá šoupata se vymění za nová. Tam, kde už nejsou potřeba, se vyjmou bez náhrady," vysvětlil Jaroslav Tesařík, manažer provozu SčVK pro oblast Žatce a Loun. „Hlavní vodovodní řady v Žatci jsou propojené, takže pokud dojde někde k havárii, dojde k odstávkám ve velké části města. Díky výměně šoupat za funkční budeme mít v případě havárie větší možnosti manipulací a odstávky už nebudou tak rozsáhlé," vyplynulo ze slov mluvčí SčVK.

Společnost opravy vyjdou na 1,4 miliony korun. Kopat se má na šesti místech. „Jedno místo bude u vodojemu nad Čeradicemi a další čtyři u vodojemu u silnice na Radíčeves. Výkopy tam budou dosahovat hloubky tří metrů. Posledním místem je šachta před nemocnicí. Kvůli tomu bude uzavřen jeden jízdní pruh v Husově ulici," vypočetla I. Kardianová.

Silný déšť může znamenat komplikace

SčVK zvolily termín prací tak, aby nezasáhl do školního roku. „Ohroženy nebudou ani přípravy na žateckou Dočesnou," dodala mluvčí s tím, že vodaři doufají v dobré počasí. „Případné silné deště by výkopové práce samozřejmě zkomplikovaly," sdělil Jaroslav Tesařík. Na opravách se bude podílet 32 zaměstnanců SčVK a 18 dalších z externích firem. Pracovat se bude i přes noc, aby vše bylo hotové ve středu ráno. Další čtyři hodiny bude trvat napouštění vodovodů.

Lidé z oblastí, kterých se odstávka dotkne, budou zásobováni pomocí šesti mobilních autocisteren. SčVK mají připravených také šest stacionárních cisteren, kterými bude zásobována nemocnice, domov důchodců, domov s pečovatelskou službou nebo Ústav sociální péče Kamarád Lorm. „Cisterna bude přímo napojena na nemocnici, takže tam poteče voda z kohoutků pořád. Objem cisterny je 10 metrů krychlových a voda v ní bude doplňována autem," vysvětlila mluvčí SčVK. V ostatních případech tomu tak ale nebude, vodu z přistavených cisteren bude třeba donášet ručně.

Havárie jsou časté

Kvůli stáří potrubí jsou havárie vodovodů v Žatci poměrně časté. Například v listopadu 2008 praskla v sedmimetrové hloubce trubka u vodojemu nad Čeradicemi, bez vody tehdy byla půlka města a okolní vesnice. Loni v srpnu praskla trubka z jiného vodovodu na jižním okraji města, bez vody zůstaly přes čtyři tisíce lidí.

Město Žatec je zásobované vodou ze tří vodojemů a podle nich rozdělené do tří tlakových pásem. Horní pásmo je zásobované vodojemem nad Čeradicemi. Voda do něj přitéká z přehrady ve Žluticích na západě Čech. Zásobuje vodou horní, jižní část města, včetně největších sídlišť, nemocnice a některých škol. A také okolní vesnice. Další dva vodojemy, které zásobují Žatec, napájí voda z Holedeče. Jeden je při plzeňské silnici na Radíčeves, voda z něj teče do středu města, do středního tlakového pásma. Vodojem Ořešák v Čeradické ulici zásobuje dolní pásmo – Podměstí a také průmyslové podniky na Velichově. Plánovaná odstávka se dotkne právě oblastí horního a středního tlakového pásma, tedy těch, které jsou zásobovány z vodojemů u Čeradic a při plzeňské silnici.

Zasažené části obcí, ulice a instituce:

Bezděkov
Zálužice
Rybňany
Libočany

Ulice v Žatci:
Alšova
Bratří Čapků
Čeradická
Černobýla
Červenka
Dlouhá
Dr. Václava Kůrky
Družstevní
Dukelská
Dvořákova
Elišky Krásnohorské
Fügnerova
Holečkova
Hošťálkovo náměstí
Husova
Chelčického náměstí
Chmelařské náměstí
J. K. Tyla
Jabloňová
Jakubská
Jaroslava Vrchlického
Javorová
Jiráskova
Jiřího Wolkera
Jižní
Josefa Hory
K Perči
Kadaňská
kapitána Jaroše
Karla Hynka Máchy
Karla Škréty
Klášterní
Komenského alej
Kovářská
Libočanská
Lidická
Lípová
Lučanská
Lva Tolstého
Malínská
Masarykova
Mládežnická
Na Výsluní
Nádražní schody
Nákladní
nám. Prokopa Malého
nám. Prokopa Velkého
náměstí 5. května
náměstí Kruhové
náměstí Svobody
Nerudovo náměstí
Nezvalova
Oblouková
Otakara Ševčíka
Otokara Březiny
Pekárenská
Písečná
Pod Střelnicí
Pod Známkovnou
Poděbradova
Politických vězňů
Pražská
Přátelství
Příkrá
Puškinova
Růžová
Smetanovo náměstí
Stavbařů
Studentská
Sukova
Šafaříkova
třída Obránců míru
Tyršova
U Flory
U Odborů
Úzká
Václava Brožíka
Volyňských Čechů
Zdeňka Nejedlého
Zeyerova
Žižkova
Žižkovo náměstí

Firmy a instituce v Žatci:
pivovar
jídelna Růžek
SSOŠ škola
radnice
městská policie
státní policie
Hotel Zlatý Lev
ČSOB
Česká spořitelna
Zvláštní škola, Dvořákova
Komerční banka
pizzeria na Kruhovém náměstí
restaurace U Medvěda
restaurace Kapitán
restaurace Mušketýr
restaurace U Nás
kavárna U Patery
městský úřad
restaurace Apolo
restaurace Steakhouse
restaurace U Orloje
pneuservis Dongres
restaurace U Dvou Psů
restaurace Mandl
Česká pojišťovna
Řeznictví Konopásek
restaurace U Jahůdky
hasičská stanice
Zemědělský kontrolní ústav
Chmelařství
Výzkumný ústav chmelařský
Drůbežárna Libočany
Concrete Libočany
nákupní středisko Lidl
Armáda RUT
finanční úřad
Klokánek
Autoservis Kopta
ordinace MUDr. Řezáč
ordinace MUDr. Koudelka
zdravotní středisko MUDr. Koudelková 
Benzina KHK
Logopedická škola, Lidická
Dětský domov, Pražská
Rozvodné závody, Pražská
Ústav sociální péče LORM, Klokánek
ZŠ Komenského
veterina, Komenského
Štítkovna, Komenského
stadion Mládí
internet Grape
Renova, Tyršova
Lékárna Zelená
Lékárna U Jánošíka
Ordinace U Jánošíka
Lékárna ul. Pražská
Dětský svět, Tyršova
restaurace Sokolovna
Městské divadlo Žatec
MŠ Studentská
MŠ Fügnerova
Technické služby

Mapa Žatce s vyznačením oblasti, které se odstávka dotkne