Už více než pět let se řeší nový vodovod pro dvě stovky obyvatel Stroupče na Žatecku. Problém je s pozemky, jejich majitelé buď vůbec nekomunikují, nebo nechtějí, aby přes jejich pozemky potrubí vedlo. V současné době se řeší již třetí varianta trasy vodovodu. Není proto stále jasné, kdy se bude stavět.

„Přes veškerou vynaloženou snahu se zatím nepodařilo zajistit souhlas vlastníků dotčených pozemků v původní navržené trase vodovodu. Museli jsme proto přistoupit k hledání variantních tras, které jsou technicky možné a mají větší naději pro získání souhlasu dotčených vlastníků. V současné době se intenzivně projednává již třetí varianta trasy a přáli bychom si, aby to byla varianta „vítězná"," sdělil Jiří Hladík, mluvčí Severočeské vodárenské společnosti (SVS). „Jednání se soukromými vlastníky dotčených pozemků jsou složitá, a projednávání průchodnosti variant trvá řadu měsíců. Až po zajištění průchodnosti trasy budeme moci stanovit termín pro získání potřebných povolení stavby a pro její následnou realizaci," dodal.

Voda se musí zatím dovážet

Stroupeč je zásobována vodou z tamního vodojemu nad vesnicí, který byl dlouhá léta napájen z tamního prameniště. Kvalita vody se ale v poslední době zhoršila. Voda z něj má nadlimitní množství dusičnanů, minerálů i síranů.

Provozovatel vodovodu, Severočeské vodovody a kanalizace, do vodojemu přiváží „lepší" vodu cisternami. „Pro zlepšení kvality vody se voda do vodojemu naváží, jde přibližně o 20 cisteren měsíčně. Voda z prameniště se využívá pouze pro zabezpečení dostatečného množství vody pro obec," sdělil Jiří Hladík s tím, že tamní zdroj pokrývá jen přibližně jednu pětinu celkové spotřeby vody ve Stroupči. „Toto řešení je však velmi provozně i investičně náročné, proto je i nadále připravována investiční akce k vybudování nového vodovodu," dodal.

Záleží na dohodě

Definitivně by měl problém s kvalitní vodou pro obec vyřešit zmíněný nový vodovod. SVS má v plánu vodojem nad obcí „odstřihnout" od prameniště a napájet novým vodovodním potrubím ze sousedního Záhoří. Stroupeč už by tak nebyla zásobována vodou ze svého prameniště a cisternami, ale z úpravny v Holedeči, která zásobuje velkou část Žatce. Kdy se vodovod začne stavět, záleží na již zmíněné dohodě s majiteli pozemků.