Vojáci ze žateckého 41. mechanizovaného praporu se chystají do Afghánistánu.

Na podzim tam vyrazí ze svými kolovými obrněnými transportéry Pandur, kterými posílí vojenskou část českého rekonstrukčního týmu v provincii Lógar. V Afghánistánu by měly být nasazeny čtyři Pandury.

Do Afghánistánu se chystají ale i další příslušníci žatecké 4. brigády rychlého nasazení. „Brigáda by měla v příštím roce zabezpečovat dvě rotace v provinčním rekonstrukčním týmu v Lógaru. Počítá se s nasazením 43. výsadkového mechanizovaného praporu z Chrudimi a 44. lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce,“ sdělila na dotaz Deníku Jana Růžičková, mluvčí náčelníka Generálního štábu Armády ČR.

Vojáci ze 4. brigády už byly v minulých letech v Afghánistánu několikrát, kromě Lógaru působili také v provincii Feyzabád, střežili také základnu v Uruzgánu.

Žatečtí vojáci budou cvičit kolegy z tamní armády

Na vojáky ze žatecké brigády čeká letos v Afghánistánu ale ještě další úkol – budou cvičit tamní armádu. „Od září bude na padesát příslušníků 4. brigády rychlého nasazení působit v rámci výcvikového a poradního týmu v provincii Wardak s příslušníky Afghánské národní armády,“ vysvětlila J. Růžičková.

Na působení v Afghánistánu se zaměřilo poslední velké cvičení brigády, které proběhlo minulý týden na Doupově. Zapojilo se do něj více než 1400 vojáků ze 4. brigády rychlého nasazení, ale i příslušníků 13. dělostřelecké brigády, 14. brigády logistické podpory a 23. vrtulníkové základny. „Na Doupově se nacvičovaly situace, do kterých se vojáci mohou dostat při působení v Afghánistánu. Činnost při napadení konvoje, léčce či výbuchu improvizovaného nástražného systému až po zneškodnění protivníka jsou věci, které musí každý voják bez přemýšlení zvládat,“ uvedla Lada Kovářová, mluvčí 4. brigády rychlého nasazení.