Rozhodovat o dění a vývoji Cítolib chce po nadcházejících komunálních volbách celkem 75 lidí.

Kandidátní listinu podaly tři politické strany, ČSSD, ODS a Unie pro sport a zdraví, a dvě nezávislá uskupení – Za krásný městys Cítoliby a SNK – Děti, naše budoucnost. Kdo se do zastupitelstva dostane a kdo ne, to rozhodnou občané již za pár dní.

Před čtyřmi roky vybírali lidé mezi třemi stranami. Nejvíce hlasů sice získalo SNK – Budoucnost, starostou byl ale nakonec zvolen Petr Jindřich (ODS).

Cítoliby se pyšní označením městys. O vývoji městečka, které má přes tisíc obyvatel, rozhoduje 15 zastupitelů a pětičlenná rada. Nedávno Městys získal cenu v rámci soutěže Vesnice roku, ocenění za rozvíjení lidových tradic. Velkou zásluhu na tom mají hlavně tamní dobrovolní hasiči, kteří každoročně pořádají Máje, hodnotící porotu zaujaly také poutě, které jsou vždy zaměřeny na určité téma.

„V letošním roce se nám podařilo také pokračovat v obnově Dělnického domu, zrekultivovali jsme dvůr, byla tam otevřena restaurace. Prostor opět slouží občanům k zábavě i odpočinku. Na druhou stranu mě mrzí, že nám byla už poněkolikáté zamítnuta žádost na rekonstrukci velkého sálu. Bez dotace nemůžeme dál pokračovat, celkové náklady jsou ve výši 11 milionů korun. Budeme muset najít jinou cestu,“ posteskl si starosta Petr Jindřich. Městys má plynovod, vodovod i kanalizaci. „Letos se podařilo provést rekonstrukci kanalizace a vodovodu i v poslední ulici Na Plevně,“ doplnil starosta. V městečku úspěšně působí romská pracovnice Květa Skopcová.

Cítoliby by se měly v budoucnu rozrůst o nové domy. Investor tam má v plánu výstavbu 96 rodinných domků.

Povedla se oprava Dělnického domu, ale zatím ne jeho sálu


Co považujete za největší úspěch svého působení na radnici?

Největší radost mám z rekonstrukce dvora Dělnického domu a otevření restaurace uvnitř. Poměrně se nám daří získávat i dotace. Za čtyři roky jsme získali téměř šest milionů na 14 různých projektů od opravy zdi kolem kostela po hasičskou Tatru.

Co naopak za neúspěch?
Neúspěch nemám (smích).
Teď vážně, vždy je co zlepšovat. Bohužel jsme poněkolikáté nedostali dotaci na rekonstrukci sálu Dělnického domu. V nastaveném systému to ale nepovažuji za neúspěch. Mrzí mě, že vynaložená energie a vložené prostředky do projektové dokumentace, studie proveditelnosti a různé poplatky přišly vniveč.

Co čeká vaše městečko a nového nebo staronového starostu v příštím volebním období?
Starostu pevné nervy. Je potřeba dodělat projekt Dělnického domu. Všechny společenské akce, setkání se konají v sále sokolovny, který je ale nevyhovující. Další úkolem je revitalizace Bažantnice či další etapa rekonstrukce chodníků a další.