Lidé v Lubenci na Podbořansku zvolili v komunálních volbách do zastupitelstva Jana Čečrdleho, který kandidoval za SNK Lubenec 1. V době voleb už byl ale více než měsíc po smrti, protože ve věku 45 let zemřel náhle v závěru srpna.

Zákon o volbách do zastupitelstev obcí tuto situaci neřeší. Řešit to ale začal Krajský soud v Ústí nad Labem, ke kterému přišel z Lubence návrh na neplatnost voleb.

Úřad dal pokyn "nechte to být"

V době, kdy Jan Čečrdle zemřel, ho už nebylo možné vyřadit z kandidátky. Jde to u politických stran, u kandidátek nezávislých to zákon neumožňuje. „Ptali jsme se na pověřeném úřadě v Podbořanech i na Krajském úřadě Ústecké kraje, jak tedy máme postupovat. Bylo nám řečeno, že to máme nechat být a že pokud bude zvolen do zastupitelstva, pak automaticky nastoupí na jeho místo náhradník. A tak jsme i postupovali," sdělil Bohumil Peterka, starosta Lubence.

Infoblok

Pavel Pavlík z Lubence s takovým postupem ale nesouhlasí a podal ke zmíněnému soudu návrh na neplatnost voleb. „Jsem přesvědčen, že započtením hlasů pro zemřelého kandidáta do výsledku voleb došlo k porušení zákona, které mělo za následek chybné rozdělení mandátů mezi volební strany," sdělil.

Jak dodal, mandát připadající volební straně SNK Lubenec 1 by totiž při odlišném postupu volebních orgánů připadl straně SOS Lubenec, jejímž byl lídrem a která se do zastupitelstva po volbách vůbec nedostala. „Na možné porušení zákona v důsledku chybného sčítání hlasů jsem písemně upozornil příslušný volební orgán už tři dny před volbami, kdy jsem nemohl tušit, jak volby dopadnou. Navíc jsem uvedl i podobný případ, kdy kvůli chybně započteným hlasům šli voliči znovu hlasovat. Byl bych proto nerad, aby mé podání k soudu bylo interpretováno jako řešení nějakého osobního sporu, a tím méně se zemřelým. Hájím zájem voličů, kteří odevzdali své hlasy kandidátům volební strany SOS Lubenec a postupem volebních orgánů byli poškozeni," dodal.

Postupovat se mělo jinak, říká odborník

Jeho argumentace se opírá o názor některých odborníků. „Pokud je to, že kandidát zemřel, známo a není o tom žádná pochybnost, hlasy pro něj by se započítávat neměly. Podle zákona se sčítají "hlasy pro jednotlivé volební strany a pro jednotlivé kandidáty" - ten, kdo zemřel, však tímto okamžikem kandidátem být přestal, a žádné hlasy proto získat nemohl, tudíž je nelze ani sčítat a zahrnovat do celkových výsledků," vysvětlil odborník na správní právo Josef Vedral v rozboru na blogu Jiné právo.

Obec Lubenec musí do pátku odvézt na Krajský soud v Ústí nad Labem všechny dokumenty, které se voleb týkají. Včetně hlasovacích lístků a protokolů o sčítání hlasů. Soudu pak poběží od pátku 24. října dvacetidenní lhůta, ve které má rozhodnout. V podstatě jsou tři možnosti, jak rozhodne. První je, že výsledky voleb v Lubenci platí a místo Jana Čečrdleho nastoupí náhradník jako první je na kandidátce SNK Lubenec 1 Zdeňka Strunzová. Druhou možností je, že nechá soud výsledky voleb přepočítat. A třetí je, že se budou komunální volby v Lubenci opakovat.

Podobný případ se stal v roce 2006 v Havířově na severní Moravě. Místní ČSSD tam na kandidátce nechala jméno náměstka primátorky Martina Balšána. Komunálního politika ale krátce před volbami zastřelil bývalý ředitel Technických služeb Havířov. Soud pak nařídil opakování voleb. Letos se podobný případ stal v Mikulově, kde lidé volili rovněž mrtvého kandidáta. Do zastupitelstva se ale nedostal.