Další velká politická strana odkryla karty před předčasnými podzimními volbami do Parlamentu ČR. Občanská demokratická strana (ODS) zveřejnila jména, která za ni budou o poslanecké mandáty bojovat. Kandidáti z okresu Louny mají šance na zvolení ale malé.

První jméno spjaté s lounským regionem najdete na kandidátce ODS totiž až na devátém místě. Do Sněmovny se bude snažit dostat podbořanský lékař, bývalý krajský radní a v současné době městský zastupitel Vladimír Záhorský. Šestapadesátiletý zkušený politik by se rád v parlamentu věnoval otázkám, které jsou mu blízké. „Problematika zdravotnictví, sociálních věcí a zaměstnanosti,“ hlásal už v době, kdy oznámil, že bude o zvolení usilovat. Záhorský má ale i další priority. Zasadit se chce o rozvoj lounského okresu. „Rád bych se věnoval klíčovým stavbám v regionu, to znamená R6 a R7. Zajímal bych se také o získávání dotací do regionu,“ pokračoval.

Jeho vstup do vysoké politiky ale bude hodně složitý. Když před třemi lety ODS získala přes pětatřicet procent a volby vyhrála, dostalo se do Parlamentu ČR z Ústeckého kraje pět jmen. Devátý politik tak šancí příliš nemá.

Jedničkou za kraj je Gandalovič

Dalším jménem z okresu je na šestnáctém místě čtyřiatřicetiletá poradkyně z Kryr Kateřina Bartošová. Třetím kandidátem je pak Jan Novotný z žateckého infocentra, ten ale skončil až na 27. místě a je tak pouze prvním náhradníkem na schválenou kandidátku ODS za Ústecký kraj.

Jedničkou ODS v kraji bude bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič, dvojkou kontroverzní Ivana Řápková, primátorka Chomutova. Na bronzovém stupínku bude o vstup do Sněmovny usilovat bývalý hejtman a v současnosti krajský radní Jiří Šulc, čtvrtý je další primátor, tentokrát ústecký Jan Kubata.

ODS získala v posledních volbách v roce 2006 do Parlamentu ČR 35,38 % hlasů. Volební účast byla 64 %. V okrese Louny přišlo k urnám 59 % lidí, lístek pro občanské demokraty vhodilo 32 %.