Starou známou a tolikrát ověřenou politickou poučkou, že nejlepší a pro úspěch nejsnadnější je mít na kandidátce lékaře nebo učitele, sympatická, prestižní a mezi lidmi velmi oblíbená povolání, která sbírají důležité volební body, se řídily politické strany a hnutí při nominacích kandidátů na nadcházející senátní volby v okrese Louny. Sedm kandidátů má vztah k lékařství nebo učitelství, jen jeden je podnikatel.

Doktoři jsou mezi nominovanými kandidáty na post senátora za okres Louny tři. Vladimír Záhorský je dětským lékařem, Ivo Trešl chirurgem a Eva Kašová je internistkou a praktickou lékařkou. Učitelé ovšem v tomto minisouboji vyhrávají. Do Senátu chtějí hned čtyři - současný ministr školství Marcel Chládek, bývalý středoškolský pedagog, později ředitel gymnázia a nyní školní inspektor Luděk Štíbr, současná žatecká starostka, ale dříve ředitelka školy Zdeňka Hamousová, a v neposlední řadě Leo Steiner, v současné době sice úředník, začínal ale také jako učitel. Jediným nelékařem nebo neučitelem je podnikatel Jiří Loskot.

První kolo volby proběhne za čtrnáct dní

Kandidáti na senátory za obvod Rakovnicka a Lounska

Osm bojovníků vyrazí už za čtrnáct dní do prvního kola bitvy o nového senátora za okres Louny. Za tři týdny pak ze dvou nejúspěšnějších kandidátů definitivně vybereme muže či ženu, který bude na křesle senátora zastupovat náš region v dalších letech.

Nejmladším kandidátem je lékař Ivo Trešl; limit pro volby do Senátu, tedy čtyřicet let, přesahuje jen o dva roky. Třiačtyřicet je Leo Steinerovi. Naopak nejstarší kandidátku vyslali do boje komunisté, lékařce Evě Kašové je dvaašedesát let. Jen o rok mladší je lékař Vladimír Záhorský. Průměrný věk kandidátů ve volebním obvodu Louny, jejž tvoří společně okresy Louny a Rakovník, je 52 let.

A z kterého regionu vzešlo nejvíce kandidátů? V „souboji Lounsko vs. Rakovnicko" zvítězil Rakovník, který nabízí pět kandidátů na post senátora oproti třem z Lounska. Z Rakovníka je Eva Kašová (KSČM), Ivo Trešl (Město pro vás), Marcel Chládek (ČSSD) a Luděk Štíbr (ODS), navíc barvy Rakovnicka hájí i Jiří Loskot (nezávislý), který je z městečka Mšec. Za Lounsko pak bojují Zdeňka Hamousová ze Žatce (ANO), Leo Steiner z Loun a Vladimír Záhorský (nezávislý) z Podbořan.

M. Chládek vyhrál souboj s Janem Kernerem

K senátním volbám se šlo v okrese Louny naposledy před šesti lety. Tehdy chtělo do Senátu jedenáct uchazečů, ještě o tři více než v letošním roce. Jediným, kdo kandidoval tehdy i dnes, je současný senátor Marcel Chládek. Ten postoupil do druhého kola společně s Janem Kernerem, který tehdy v barvách ODS zastával post lounského starosty. Sociální demokrat Marcel Chládek v prvním kole získal podporu 32% voličů a ve druhém mu odevzdalo hlas 66% lidí.

První kolo voleb do Senátu se uskuteční 10. a 11. října, druhé o týden později (17. a 18. října).

Nevíte si rady při výběru kandidáta, kterého budete chtít podpořit v boji o Senát? Deník pro čtenáře připravil profilové rozhovory se všemi kandidáty do Senátu, ve kterých nominovaní řekli své názory na problémy regionu, okomentovali také kauzy let minulých. Zveřejníme je v pondělí 29. září.