Okres Louny:

ČSSD 25,2 %
ODS 17,4 %
KSČM 16,9 %
TOP 09 11,6 %
Věci Večejné 9,6 %

Mimo Sněmovnu zůstali:

SPO Zemanovci 5,4 %
Suv. J. Bobošíkové 5,6 %
Strana zelených 2,0 %
KDU– ČSL 1,2%


Stejně jako v kraji a v celé republice, i v okrese Louny zvítězila v parlamentních volbách ČSSD. Šampaňské se ale neotevírá, sociální demokraté předpokládali daleko výraznější vítězství. Pravicové a středová strana také výrazně zabodovaly a začínají vyjednávat o možné vládní koalici. V okrese se opět dařilo i komunistům.

V okrese Louny sice ČSSD získala více než v republikovém měřítku, ani tak to ale nebylo dost, aby mohli být sociální demokraté spokojeni. Na Lounsku získali 25,2% hlasů. „Karty jsou takto rozdané, voliči si demokraticky vybrali,“ hodnotil stručně volební výsledky lounský místostarosta Jan Čermák, sedmička ČSSD.

Podobně se vyjádřil i Josef Čerňanský, odcházející poslanec za ČSSD. „Očekával jsem samozřejmě více, ale prostě to tak dopadlo,“ svěřil se Deníku.

Naopak druhá ODS má v regionu menší podporu než celorepublikově. Na druhé pozici jí voliči podpořili 17,4 %. „Náš zisk je menší, než jsme předpokládali, ale taková je situace. Celorepublikově to ale vypadá na výhru pravicové politiky,“ hodnotí Vladimír Záhorský, devítka na kandidátce ODS.

Jen těsně třetí jsou v okrese komunisté, získali 16,9 %. KSČM přitom v regionu tradičně získává větší podporu než v celém Ústeckém kraji nebo republice. „Okresní výsledek nás samozřejmě těší. Čekal jsem ale trochu větší zisk na krajské úrovni, kde jsme získali 13,6 %, patnáct procent by bylo lepších,“ uvedl pro Deník starosta Blatna Václav Beneš, čtvrtý na kandidátce komunistů.

Čtvrtou pozici a 11,6 % hlasů má v okrese Louny nová strana TOP 09, Věci veřejné získaly 9,6 %.

V regionu se dařilo také Straně práv občanů Zemanovcům, která tam obdržela 5,4 % hlasů a Suverenitě Jany Bobošíkové, jíž volební komise napočítaly 5,6 %. V celé republice ale ani jedna z těchto dvou stran nepřekročila pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do parlamentu a poslance tak mít nebudou.

Zcela propadly v okrese Louny dosud parlamentní strany Strana zelených (2 %) a KDU–ČSL (1,2 %).

V celé republice zvítězila ČSSD s 22,1 %, druhá je ODS 20,2 %. Narozdíl od kraje nebo okresu je bronzová TOP 09 s 16,7 % hlasů. KSČM má 11,3 %, Věci veřejné 10,9 %.

Zajímavosti:


* Jedna z voliček v Žatci trochu zazmatkovala a dlouho si myslela, že spolu s volebním lístkem hodila do urny také svůj občanský průkaz. Čekala proto, až se urna otevře, ale doklad tam nakonec nebyl. Paní ho našla doma v kabelce.

* Jednoho člena volební komise postrádaly v jednom z okrsků v Žatci. Když už přišel, bylo zřejmé, že se posilnil alkoholem. Byl ale ještě natolik soudný, že se své funkce vzdal, komise měla pak o jednoho člena méně.

* Zcela zbytečnou cestu podnikli někteří „voliči“. K volbám sice došli, obálku pro vhození lístků si vyzvedli, tu ale pak neuložili do urny, ale třeba do koše, někteří si ji odnesli i domů.

* Ve 167 okrscích v okrese Louny mělo právo volit 70 203 lidí, právo vložit obálku do urny využilo nakonec 39 981. Volební účast je tak nižší než průměr v celé republice, dosáhla 57 %.


ČSSD ztratila deset, ODS patnáct procent

Zatímco minulé volby do parlamentu v roce 2006 byly ve znamení vítězství velkých stran, tentokrát se radovaly v okrese Louny i v celé republice hlavně malé partaje. ODS i ČSSD velmi výrazně ztratily.

V roce 2006 vyhrála v okrese Louny také ČSSD, tehdy ale měla 34,8 % hlasů. Letos „jen“ 25,2 %, což je propad o 9,6 %.

Ještě větší ztrátu ale zaznamenala v regionu ODS. Před čtyřmi lety v republice vyhrála, na Lounsku ale byla těsně za sociálními demokraty. V roce 2006 slavila ODS výsledek 32,4 %, v sobotu volební komise napočítaly 17,4 %. Pro občanské demokraty v okrese to znamená sešup dolů o celých 15 %. „Bohužel, je to tak. Před čtyřmi lety jsme slavili výrazný zisk. Situace se ale dost změnila,“ komentoval pro Deník kandidát za ODS z okresu Louny Vladimír Záhorský

O 2,8 % méně zaznamenali také komunisté. V roce 2006 měli 19,7 %, teď 16,9 %.

Naopak spokojené mohou být v okrese Louny nové strany. Obě mají z nuly okolo deseti procent. Tradičně v okrese Louny propadla KDU–ČSL, letos zaznamenala 1,2 %, v předchozích parlamentních volbách to bylo 2,3 %. Strana zelených má letos 2 %, v roce 2006 to bylo 5,6 %.