Soustředili se na situace, kdy celé družstvo útočí na pozorovací stanoviště protivníka, nebo naopak reaguje na nepřátelskou palbu.

„Nestalo se, že by dneska někdo minul cíl,“ řekl velitel 2. výsadkové roty poručík Ondřej Červený, což dokresluje nejen um vojáků elitní jednotky, ale i fakt, že jde o jednu z nejlepších zbraní dnešní doby. „Je to výborná zbraň“ potvrdil poručík Ondřej Červený, který má velké zkušenosti s různými typy zbraní.

Kulomet 7,62 FN Minimi, který české armádě dodává belgická firma FN Herstal, je plně samočinná dlouhá zbraň, určená jako základní podpůrná zbraň družstva (čety) nesená a obsluhovaná jedním střelcem, ale může být rovněž v případě potřeby lafetována a plnit v omezeném rozsahu úkoly univerzálního kulometu s ráží 7,62 mm.
„Zbraň je kratší a díky tomu se s ní i lépe manipuluje. Je přesnější a téměř bez závad ve srovnání s jejím předchůdcem. Již zcela odpadává páskování nábojů do pásů, což byla noční můra pro každého vojáka,“ řekl vedoucí praporčík nadrotmistr Milan Hejtmánek, jeden z nejzkušenějších vojáků.

Je zásobována standardním článkovým, rozkládacím nábojovým pásem NATO typu M-27 pro náboj 7,62 mm, podávaným z levé strany zbraně. Pás může být teoreticky nekonečný. V rámci taktického přesunu již není slyšet charakteristické chrastění z plechových schránek na náboje, jako tomu bylo v případě starší verze a to je velkou předností v rámci bojové činnosti.

Kulomet Minimi nahrazuje současný univerzální kulomet UK 59. Poprvé byla tato nová zbraň v rámci 4. brigády použita v zahraniční operaci v roce 2008 v Afghánistánu. Už tehdy se potvrdilo, že její hlavní předností je funkčnost v náročných klimatických podmínkách.

V rámci 4. brigády rychlého nasazení tuto zbraň používají vojáci ze 43. výsadkového mechanizovaného praporu v Chrudimi a 44. lehkého motorizovaného praporu v Jindřichově Hradci.   

Milan Němec, Armáda ČR