Kdyby se nový senátor nevybíral ve volebních místnostech, ale formou zábavných čtenářských anket na internetu, slavili by, alespoň v případě návštěvníků stránek našeho deníku, postup do druhého kola Václav Beneš, starosta Blatna, a rakovnický zastupitel Marcel Chládek. Naopak Jan Kerner, starosta Loun, který ve skutečných volbách těsně dosáhl na druhé místo a postoupil, skončil u našich hlasujících čtenářů mezi jedenácti kandidáty až pátý.

Do ankety „volte senátora nanečisto“, která probíhala týden před skutečnými volbami, se zapojilo 365 lidí. Sto osm z nich dalo hlas Václavu Benešovi a 101 si vybralo Marcela Chládka.

Jak volili čtenáři Deníku v naší anketě?


Skutečné první kolo voleb o víkendu s velkým náskokem vyhrál Marcel Chládek (ČSSD) a na druhé místo se dostal Jan Kerner (ODS), který předstihl třetího V. Beneše jen o 700 hlasů. Celkem hlasovalo přes 40 tisíc lidí, takže to byl rozdíl velmi těsný.

V anketě čtenářů se na třetí místo dostal Radovan Šabata, technik a předseda ČSTV z Loun (55 hlasů), čtvrtý byl hudebník a duchovní Svatopluk Karásek (48) a pátý Jan Kerner (34).