Sucho, vedro. Pořádně nepršelo už pár týdnů. Pro výstavu hub ta nejhorší varianta. Bude tam pár uvadlých kousků, nebo žádné, nic moc zajímavého neuvidím, říkám si pro sebe při cestě za žateckými houbaři, na jejich tradiční výstavu. Omyl! „Musíte vědět, kam jít," usmívá se jeden z nich, když pak obdivuji desítky nejrůznějších druhů. Žatečtí houbaři dokázali, že vědí a jejich expozice jako tradičně nabízí zajímavou podívanou.

„Jsou nasbírané nejen na Žatecku, ale také na odlehlejších místech, třeba u Žihle a v širším okolí. U potůčků a rybníčků v lesích vlhkost je, dají se tam najít zajímavé houby i teď v tomto suchu. Musíte prostě vědět, kam jít," říká mi Pavel Dombaj ze žateckého houbařského spolku. „Máme svá místa," usmívá se. Přiznává ale, že pro „větší" sběr běžných hub je nyní počasí velmi nepříznivé. Sucho a vedro běžným houbařům skutečně nepřeje, „úlovky" jsou velmi skromné nebo vůbec žádné.

Podívat se můžete ještě dnes

Výstava je letos opět v Hotelu Černý orel, návštěvníci tam mohou dorazit ještě i dnes, v sobotu 17. září, do 18 hodin. „Nabízíme také odbornou pomoc. Když si někdo neví s nějakou houbou rady, poradíme," zvou houbaři.

Na stolech si lidé mohou prohlédnout různé hřiby, malé i velké, ten smrkový je na podmínky, kdy byl sbírán, opravdu obrovský. Návštěvníci uvidí i další jedlé houby, lišky a další. Málokdo ale třeba tuší, že jedlý je i takový choroš šupinatý. Houbaři to návštěvníkům řeknou, ukáží i další poklady lesů. Zájemci uvidí také nejrůznější jedovaté houby, a také zajímavosti.

Na výstavě jsou se mnou také děti z jedné ze žateckých základních škol. Obdivují různé barevné variace a tvary hub. U některých jsou překvapeni, že jsou jedlé, další poznávají. „Takové jsme s tátou sbírali," říká jeden z nich. A houbař odborník ho pochválí, že ty opravdu jedlé jsou. Během pátku se u houbařů vystřídá několik tříd ze základních škol, učitelé využívají expozici k názorné výuce. Chodí ale i další zájemci. „Zveme návštěvníky, máme tu zajímavé kousky, co o nich víme, vše rádi lidem povíme, poradíme," zvou houbaři.

Výstavy hub jsou v Žatci tradiční, spolek houbařů ale nepořádá jen je. Každoročně členové mezi sebou soutěží například také o nejlépe naložené houby, pořádají odborné ochutnávky.