Řada bývalých skladů chmele na území Žatce změnila v poslední době majitele. Ti s nimi mají různé plány, historicky cenné objekty po letech dostanou nové využití.

Jedním z takových objektů je bývalý sklad chmele na rohu Alšovy ulice a Nerudova náměstí. Ten před časem koupili od Chmelařství, družstva Žatec, dva podnikatelé z Chomutova – Václav Klán a Petr Sedláček. Dvojici budov, která tvořila bývalý sklad chmele a jeho expedici, chtějí přestavět na byty. Vzniknout jich tam mají tři desítky, přestavba budovy má být hotová v příštím roce. Jako první v nich budou bydlet pracovníci jihokorejské společnosti Nexen, která v zóně Triangle u Žatce staví továrnu na výrobu pneumatik. Na konci roku 2018 by měla zaměstnávat až 500 lidí.

Slavnostní zahájení stavby továrny firmy Nexen v průmyslové zóně Triangle u Žatce
Nexen získal stavební povolení. U Žatce vyroste továrna za 22 miliard

„Chceme objekt přestavět na větší byty, ne žádné sociální bydlení. Zatím si je od nás pronajme společnost, která pro Nexen zajišťuje ubytování,“ sdělil Petr Sedláček.

Podle jeho slov by rekonstrukce objektu měla začít letos v létě a skončit v příštím roce. První přípravné práce už začaly. Probíhají terénní úpravy pozemku, na kterém vznikne parkoviště. „Rekonstrukce proběhne dle požadavků památkářů. Vnějšek budovy a tedy historický ráz se měnit nebude, také uvnitř zůstanou zachovány stavební prvky. Přibudou prakticky jen rozvody sítí, příčky a nové podlahy,“ vysvětlil.

Bývalý sklad chmele na Nerudově náměstí v Žatci
Z bývalého skladu chmele by mohly být byty a kanceláře

Pro potřeby Korejců vznikne v budově velká místnost pro společné stravování a společenská s karaoke a stoly na ping pong.

Město Žatec takové využití bývalých skladů chmele vítá. „V souvislosti se vstupem města na seznam památek UNESCO se zaměřujeme také na památkovou péči a chmelařské objekty. Cílem je najít využití pro staré objekty, snažíme se hledat investory, kteří by jim dali nové využití,“ sdělil Jaroslav Špička, místostarosta města.

„Podle našich informací má společnost Nexen zájem i o další bývalý sklad chmele v Žatci. Všechny sklady chmele ve městě, které byly dlouhodobě na prodej, se prodaly,“ dodala starostka Zdeňka Hamousová.

Slavnostní zahájení stavby továrny společnosti Nexen v zóně Triangle proběhlo v říjnu 2015. Opravdu stavět se ale ještě nezačalo
Fotbal, hokej, Dočesná. Nexen ještě nezačal stavět a už rozdává peníze

Většinu budov v širším centru města přestali chmelaři v minulých letech využívat, chmel nyní skladují v Žatci v moderních, klimatizovaných skladech na okraji města. Opuštěné objekty nabídli k prodeji. Po letech nezájmu je prodali všechny. „Nabízeli jsme několik let čtyři sklady chmele, prodali jsme loni všechny,“ potvrdil Zdeněk Rosa, předseda představenstva Chmelařství, družstvo Žatec.

Dalším z nich je několikaposchoďová budova na rohu Smetanova náměstí a Kovářské ulice. Tu nyní vlastní Ústecký kraj. Zřídí tam galerii umění, ve které bude umístěná sbírka manželů Zemanových. Umělecké předměty v hodnotě stovek milionů korun kraj od nich dostal darem. A to s podmínkou, že zůstanou v Žatci.
Třetí bývalý sklad chmele, který v poslední době změnil majitele, se nachází na Nerudově náměstí. Ten koupil Žatečan Miloš Burýšek. I v tomto objektu by měly vzniknout byty a prostory pro podnikatelskou činnost například kanceláře nebo restaurace.

Bývalý sklad chmele na rohu Kovářské ulice a Smetanova náměstí.
Ústecký kraj odkoupí bývalý sklad chmele