Když se člověk stane dospělým a opouští svůj domov, nebývá to zpravidla lehké. Musí si vytvořit nové zázemí, najít bydlení, mít práci a k tomu i potřebnou kvalifikaci. Často mladému člověku v počátcích samostatného života pomáhá jeho rodina.

Zároveň je tu ale i řada mladých lidí, kteří vyrůstali bez rodinného zázemí nebo jim původní rodina z jakýchkoli důvodů není schopna pomoci. Pro ně bývá tento start do života ještě daleko obtížnější.

Právě pro ně vytvořil tým Yourchance speciální projekt s názvem Začni správně, který odstartoval před rokem, v lednu 2014. První čtyři společná tématická setkání probíhala v Dětském domově v Žatci, další pak v komunitním centru Dětského domova Ledce, ale i na půdě Zemědělské univerzity v Praze a naposledy to bylo v závěru letošního ledna pražském Green-Yacht hotelu. Tentokrát téma znělo: když nevíš, kam plout, žádný vítr není dost příznivý. Setkání se uskutečnilo za velké účasti dětí, mentorů a také speciálního hosta - finalistky Miss 2014 Veroniky Kašákové, dříve také „holky z děcáku" ve Vysoké Peci u Chomutova.

Osobní zkušenost 

V Praze se sešlo asi třicet účastníků projektu i nových zájemců. Na jejich tvářích se odrážela zvědavost a nedočkavost i vzhledem k překvapení, které program sliboval. Tím byla zmíněná finalistka České Miss 2014. Podělila se se všemi přítomnými o zkušenosti ze začátků svého samostatného života i o zážitky ze svého dětství, kdy vyrůstala v dětském domově. Dodneška jej považuje za svůj přístav bezpečí a často se také do něho vrací. Už kvůli tomu, aby dodala odvahu a chuť do života i ostatním dětem, kteří jako ona budou jednoho dne chtít vykročit správně.

Díky uvedenému projektu se lidé, kteří strávili většinu svého dětství v dětských domovech nebo vyrůstali v problematických rodinách, mohou pravidelně setkávat s odborníky, kteří jsou schopni jim poskytnout potřebnou pomoc. Jedním z nejdůležitějších je právě mentor, se kterým se mohou mladí lidé radit v jednotlivých krocích svého života, učit se správně rozhodovat či řešit obtížné situace. Psycholog pomáhá analyzovat osobní či rodinné problémy, odborník přes finance dobře vycházet s penězi a vytvářet rodinný rozpočet. Jiní specialisté dokáží pomoci při nalezení vhodného samostatného bydlení a pracovního místa, případně umožní doplnit potřebnou kvalifikaci. Pro účast na projektu je však nezbytná jediná podmínka: člověk by měl o pomoc stát a projevit ochotu spolupracovat.

„V současné době již máme dvacet lidí zapojených do tohoto programu a čtyři z nich už podnikají první samostatné kroky. Doufejme, že vydrží a že naleznou dobré uplatnění v osobním i pracovním životě," upřesnila Jaroslava Kohoutová, bývalá ředitelka Dětského domova v Žatci a členka expertního týmu projektu Začni správně.

Alla Želinská