Zámek v Peruci na Lounsku nikdo nekoupil. Realitní společnost, která jeho prodej zajišťuje, žádného vhodného kupce ve výběrovém řízení nenašla. To bylo vyhlášené loni na podzim, lhůta do podání nabídek vypršela před pár dny. „Vyhlášené výběrové řízení na prodej zámku Peruc bylo uzavřeno bez vybrání vítěze," uvedl Michal Skuhra, manažer realitní kanceláře Naxos.

Jediná nabídka, která přišla, představy současných vlastníků nenaplnila. Ti požadují za zámek 15 milionů korun.

O koupi památky uvažovalo také vedení Ústeckého kraje. Záměr zámek koupit schválili jeho radní, v zastupitelstvu kraje ale tento návrh nakonec neprošel. Realitní kancelář avizovala, že chce znovu oslovit Ústecký kraj. „Pokusíme se opět vstoupit v jednání s krajem," řekl manažer Michal Skuhra.

Pozornost se upřela po krádeži

Zámek se nechvalně proslavil na konci roku 2011, kdy z něj zloději ukradli cenné obrazy českého malíře Emila Filly, který v něm prožil část života. Policie obrazy našla. Zbylé obrazy byly ze zámku odvezeny a spolu s ukradenými díly se do Peruce dosud nevrátily. Důvodem je špatný technický stav zámku a jeho zabezpečení. Ústeckému kraji, který je vlastníkem obrazů, ale hrozí, že by o ně mohl přijít. Připadly mu totiž s podmínkou, že budou vystaveny v Peruci.

Koupí zámku by kraj mohl tento problém vyřešit. Odhadované náklady na jeho celkovou rekonstrukci, 150 milionů korun, jsou však tak velké, že část zastupitelů se vyslovila proti záměru, aby kraj objekt v Peruci koupil.

Zámek v Peruci vznikl z někdejší tvrze na přelomu 16. a 17. století. Po roce 1945 patřil různým státním institucím, nejdéle zámek spravovalo Národní muzeum v Praze. Počátkem devadesátých let byl převeden na obec Peruc, od které jej v roce 2007 koupili současní britští vlastníci. Ti jej nyní prodávají.