Jednou z památek v okrese Louny, která se připravuje na novou turistickou sezonu, je i zámek ve Stekníku na Žatecku.

Památka je v majetku státu, ve správě Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem. Pro veřejnost jsou otevřené jen zahrady, na zámku ve Stekníku se ale plánují i mimořádné prohlídky jeho interiérů.

Letošní novinkou je také vydání turistické známky, kterou bude možné si na zámku koupit od 1. dubna, odkdy jsou také možné prohlídky zahrad. „V letošním roce bude obsazeno pracovní místo údržby zámeckých zahrad až od 1. května, prosíme tedy návštěvníky, aby omluvili případnou nedostatečnou údržbu zahrady. V současné době má zámek pouze kastelána bez zaměstnanců, může se tedy návštěvníkům stát, že se nedozvoní,“ prosí o trpělivost kastelánka zámku Jana Zajíčková.

Oživlé památky: zámek se otevře v květnu

Nicméně zájemci o prohlídku zámku se mají letos na co těšit. Národní památkový ústav připravil projekt Oživlých památek, setkat se s ním mohou návštěvníci také na zámku ve Stekníku. „Návštěvníci uvidí během speciální prohlídky místa, kam se běžně nechodí, dozví se zajímavosti z práce kastelána, či z jeho života na zámku. Dozví se, zda je to opravdu tak romantická práce – dělat kastelána. Na zámku ve Stekníku je možné tuto komentovanou prohlídku s kastelánkou v průběhu května objednat,“ uvádí se na internetových stránkách Národního památkového ústavu.

V červnu budou mít návštěvníci zámku ve Stekníku mimořádnou šanci navštívit běžně uzavřené a nepřístupné části zámecké zahrady s výkladem kastelánky.

Projekt navazuje na tradici, která vznikla v Londýně v Anglii, kde bývá červen, tedy konkrétně jeho třetí víkend, věnován právě zahradám, parkům, drobné zahradní architektuře a současně také zpřístupňování jindy neveřejných zahrad a míst v nich ukrytých. V průběhu let se tato tradice rozšířila také do dalších částí Evropy.