Prudký déšť způsobil v neděli 9. června odpoledne na mnoha místech Ústeckého kraje bleskové záplavy. Na Podbořansku byl nejvíce zasažen Lubenec. Voda tam zaplavila řadu domů, hrozilo protržení hráze místního rybníka. To se ale nakonec naštěstí nestalo. Přesto musela řada občanů opustit své zatopené domovy.

"Přišla silná bouřka, která trvala asi půl hodiny. Za tu dobu začala hladina rybníka prudce stoupat, až přetékala přes hráz. Měli jsme obavy z jejího protržení," popsal začátek dramatu Jiří Korf, předseda místních rybářů. Zřejmě i díky rekonstrukci přelivu před dvěma roky se tak naštěstí nestalo. Rybáři až do pozdních večerních hodin čistili odtok od naplavenin a snižovali hladinu rybníka, aby tlak zmírnili.

Vyplavené sklepy i školka

Velké problémy způsobil rozvodněný Struhařský potok, který právě do této nadrže přitéká. Zejména dále po proudu, kde se vlévá do říčky Blšanky. Ta v krátkém čase několikanásobně zvýšila svůj průtok a ohrozila obec Řepany, ležící po proudu. "Osmdesát procent domů v Lubenci bylo vyplaveno, ve sklepích je až jeden metr vody. V naší mateřské školce je hladina po pás a zasažena byla také základní škola," uvedl místostarosta Jiří Chaloupecký.

Ještě horší situace však byla ve zmíněných Řepanech. "Hasiči tam museli obyvatele několika domů evakuovat na člunech," dodal J. Chaloupecký. Jako dočasný azyl byla připravena školní tělocvična. A lidé se i nadále k nebi dívají s obavami. V příštích dnech totiž meteorologové předpovídají další déšť. "Lidé se bojí, že se bude situace opakovat a zhoršovat," uzavřel místostarosta.

Stačil odvézt jen auto

Blesková povodeň vtrhla také k Renatě Martinovské, která bydlí přímo na břehu Blšanky v Řepanech. "Máme pod vodou zahradu i suterén," řekla. Mnohem hůř však dopadli sousedé. Hasiči je museli zachraňovat na člunech. "Pes cítil, že se něco děje a vylezl na boudu. Voda přišla tak rychle, že jsem stačil jen vyvézt auto na kopec," řekl Deníku Zdeněk Semerád. Slepice zachránit nestihl. Domů se nebude moci několik dní vrátit. "Budeme zatím u sousedů nebo příbuzných," dodal.

Desítky hasičů zůstávají na místě a snaží se odčerpat vodu ze zatopených stavení. Stejně tomu bylo během dne i na dalších místech okresu, například v Čeradicích, Radíčevsi nebo žatecké Lučanské ulici.

Zasažena byla věznice

Přímo areálem bývalé věznice v Drahonicích u Lubence protéká Drahonický potok. Běžně bývá v tuto roční dobu skoro vyschlý. Po nedělní bouřce se v něm valilo několik kubíků kalné vody, která se prohnala také bývalou věznicí v Drahonicích. V objektech bylo několik centimetrů vody.

Areál je přitom jen pár týdnů opuštěný. Po prezidentské amnestii a propuštění tisíců vězňů, se rozhodlo o zrušení drahonické věznice. Takže během povodní už v areálu žádný vězeň nebyl. „Škody na majetku v bývalé věznici v Drahonicích ale velké nejsou," říká Gabriela Pohlová, mluvčí Vězeňské služby.

Zdroj: Youtube

Voda se hrne do vězeňského komplexu v Drahonicích. Zdroj: Youtube.cz/Jiří Hess