Zmatený dav se snaží uniknout před kouřem a plameny, které požírají interiér nového kulturního domu Zastávka v Lounech. Nedaří se. Dveře, které měly pro dosud bavící se občany znamenat únik, najednou představují past. Otevírají se totiž dovnitř a tlačící se lidé v panice sami nedovolují jejich otevření… I taková hrůzná scéna mohla ve zrekonstruovaném objektu možná nastat. Hasiči to ale nedovolí.

Rekonstrukci a znovuotevření Zastávky v lounské Poděbradově ulici provázejí velké problémy. S projektem, s odstraňováním zjištěných závad a chybějící dokumentací. To jsou důvody, proč ještě nebyla uvedena do provozu. Stále totiž nesplňuje požadavky požární bezpečnosti. Na jejich dodržení dohlížejí hasiči, kteří by se měli na kontrolu vypravit znovu, už poněkolikáté, v pátek 7. listopadu.

Fotogalerie: Zastávka přivítala první návštěvníky

„Zastávka je z hlediska požární bezpečnosti složitá stavba. Jde o shromažďovací prostor, kde bude při akcích velké množství lidí. Proto zákon vyžaduje přísnější požadavky. Navíc jde o starý objekt," vysvětluje Pavla Plevková, vrchní komisařka žateckého odboru Hasičského záchranného sboru, pod který spadají i Louny.

V čem je tedy konkrétní problém? Kulturní dům už měl být podle plánů otevřený několik týdnů. Velké průtahy způsobují chybějící doklady a certifikáty protipožárních částí. Město je složitě získává od dodavatele stavby a následně posílá hasičům. „Chodí třeba mailem po jednom, což je velmi nestandardní. Obvykle investor nebo zhotovitel stavby přinese všechny doklady v jednom šanonu a spolu to projdeme," popisuje P. Plevková. Právě doklady jsou ale pro zhodnocení situace klíčové. Mohou v případě požáru znamenat rozdíl mezi bezpečnou evakuací a ohrožením zdraví mnoha lidí. Podle nich například hasiči zjistili, že sedm instalovaných protipožárních dveří je nevyhovujících. „Bylo v nich jiné sklo, než je pro tyto účely vyžadováno. To původní, levnější, sice odřízne plameny, ale propouští teplo. Tedy sálá jím teplo," upřesnila vrchní komisařka.

Zásadní nedostatky

Podivností je ale víc. Už samotný projekt ke stavebnímu povolení musel být několikrát přepracováván, protože nevyhovoval požární bezpečnosti; pak se ho stejně stavebníci nedrželi. Hasiči dostali zprávu z revize plynových rozvodů, kde stálo, že není schopna provozu. V termínu nebylo dokončeno osazení nouzového osvětlení a problémy jsou i v nesprávně použitých kabelech elektroinstalace. „Únikové dveře byly dokonce osazeny opačně, místo aby se otevíraly po směru, kudy budou lidé při požáru unikat. Toho si musel všimnout stavební dozor investora," kroutí hlavou P. Plevková.

Řízení stavebního úřadu o povolení zkušebního provozu začalo 17. září. „Tehdy jsme vydali nesouhlasné stanovisko a konkrétně popsali závady, které se mají odstranit. A to i přes to, že jsme na místě byli a upozorňovali na problémy už dříve. I potom jsme ale viděli hrubé závady oproti projektu a dodnes nedošlo k úplné nápravě," uzavírá vrchní komisařka z HZS Žatec.

Jak už opakovaně upozornil starosta města Radovan Šabata, komunikace s dodavatelem stavby je problematická. Ač mělo být hotovo už se začátkem srpna, dodnes není vše v pořádku. „Od té doby běží firmě, která práce provádí, penále pět tisíc korun denně. Ale ani to je zřejmě netrápí. Komunikují, slibují, ale dohody neplatí a přístup je velmi laxní," je naštvaný starosta Loun.