Nový kulturní dům Zastávka v lounské Poděbradově ulici by měl slavnostně otevřít už tuto neděli, 21. září. Zda se tak ale skutečně stane, zatím není vůbec jisté. Zařízení se totiž potýká, prozatím ne příliš úspěšně, s protipožárními opatřeními. Při pondělní předkolaudační prohlídce hasiči upozornili, že za tohoto stavu souhlas s provozem nemohou udělit. Zjistili totiž celou řadu závažných nedostatků.

Na nedělní zahájení provozu, spojené s dnem otevřených dveří a koncertem, už zvou plakáty v lounských ulicích. Do poslední chvíle ale vůbec není jisté, že stavba včas získá všechna potřebná razítka. Přesněji že se podaří odstranit všechny nedostatky tak, aby objekt mohl dostat od hasičů zelenou. „Jsou tam nějaké závady, které firma musí během dneška odstranit. Ve středu by tam měli hasiči znovu přijít a situaci zhodnotit," uvedl v úterý Vladimír Drápal, ředitel lounského Vrchlického divadla, pod jehož správou bude i Zastávka.

Akce se možná bude muset zrušit

Vizualizace konečné podoby interiéru Zastávky v LounechZda se podaří odstranit všechny problémy včas, věří jen částečně. „Pokud se tak nestane a nedostaneme povolení hasičů, budu muset akci zrušit," ví V. Drápal. Slavnostní otevření by se tak uskutečnilo později. Od včerejška se do objektu naváží vnitřní vybavení a nábytek. I z toho je patrné, jak napjatý je časový harmonogram.

Jde o další komplikace, které během kompletní rekonstrukce Zastávky nastaly. Při přestavbě se přišlo na celou řadu problémů, které práce zdržely a hlavně prodražily. Až na začátku léta se také zjistilo, že zatéká střechou, která byla původně shledána dostačující a s jejíž opravou se vůbec nepočítalo. Další pomyslný kostlivec „vypadl" ze vzduchotechniky, která byla v mnohem horším stavu, než se předpokládalo. Předělávalo se i kompletní vedení elektrického proudu, jež by nezvládlo plný provoz zařízení.

Zprávu o stavu akce přednesla zastupitelům na pondělním jednání Blanka Sunkovská, vedoucí odboru správy majetku lounské radnice. Kromě jiného upozornila, že kvůli značnému zdržení naskakuje dodavateli nezanedbatelné penále. Konkrétně pět tisíc korun denně. Objekt měl městu totiž původně předat už s koncem července. Starosta Radovan Šabata navíc projevil nespokojenost s prací městského stavebního dozoru. Tím se radnice prý bude ještě podrobně zabývat.