Pořádný rozruch, hlavně mezi menšími politickými stranami, způsobil návrh snížit počet zastupitelů v Lounech z třiceti na sedmadvacet členů.

Nakonec tamní politici na pondělním jednání zastupitelstva odhlasovali kompromis a jejich počet se v příštím volebním období snížil na 29.

Co si o tomto kroku myslíte? Hlasujte v anketě vpravo!


Jako první před několika dny zareagoval na návrh radních historik a člen KDU–ČSL Michal Pehr. Upozornil, že návrh poškodí menší strany. „Omezení povede k tomu, že malé strany, které se do zastupitelstva dostanou, budou mít problém získat více křesel v zastupitelstvu, větší vliv tak budou mít větší strany,“ napsal v dopise zastupitelům.

Návrh vycházel z počtu zastupitelů ve srovnatelných městech

Návrh vycházel z toho, že srovnatelně velká města v okolí řídí menší počet zastupitelů, radnice má také ušetřit. To ale odmítl zastupitel Stanislav Rybák (KSČM). „Návrh vytváří dojem šetření, ale úspora nebude ve skutečnosti tak výrazná. Srovnání s předloženými městy je účelové. Nebudu ani podporovat to, že jeden zastupitel bude rozhodovat za více občanů,“ uvedl.

Návrh na snížení počtu zastupitelů na liché číslo má také vyřešit patové situace. „Kdybych tušil, co se z toho udělá, ani by mě nenapadlo přednést, že by mělo mít zastupitelstvo lichý počet členů. Rozhodně nejde o to, aby se velké strany chopily moci,“ řekl Emil Volkmann (ODS).

Radovan Šabata (Unie pro sport a zdraví) poté navrhl, aby zastupitelstvo mělo lichý počet, a to 29 členů.

Ani poté se ale o konečném počtu nehlasovalo, Josef Klesal (ODS) nejdříve prosadil, aby se hlasovalo o tom, zda jich má být lichý počet. Poté starosta vyhlásil půlhodinovou přestávku. Po přestávce se ujal slova opět Emil Volkmann, který vyzval přítomné, aby odhlasovali počet 29 zastupitelů. Pro návrh zvedla ruku většina ze zastupitelů, nikdo nakonec nebyl proti, pouze tři se zdrželi.

ŽATECKÝ A LOUNSKÝ DENÍK JE NA FACEBOOKU! STAŇTE SE FANOUŠKEM!